Hon var vacker, framgångsrik, och omgav sig med den tidens celebriteter. Men redan under sitt liv framstod hon också som ensam och skör. Efter hennes alldeles för tidiga död har fascinationen för Marilyn Monroe aldrig riktigt tagit slut. Hennes död har omgivits av konspirationsteorier och hon har på något sätt blivit en martyr.

The Biography av Donald Spoto.

Donald Spoto har skrivit många biografier om Hollywoods forna stora, som till exempel Alfred Hitchcock och Marlene Dietrich. Det är alltså inte så konstigt att han även skrivit om Marilyn Monroe.

Det är definitivt ingen skvallrig, sensationslysten biografi utan är väl avvägd. Han följer hennes liv från den rotlösa och instabila barndomen till hennes död i hemmet på 12305 Fifth Helena Drive. Han tar upp skandalerna som kantade hennes liv men går på utsagor från Monroes vänner och de fakta som kan fås fram snarare än efter dåtidens braskande löpsedlar. De mordkomplotter som förts fram tar Spoto upp, och förkastar, enbart i ett kort efterord.

Som så många biografer tidigare är det tydligt att Spoto känner sympati med sitt objekt. Marilyn Monroe är till exempel ökänd för att hon alltid kom för sent till sina filminspelningar. Spoto kan inte låta bli att komma med ursäkter till orsaken och att upprepa att när Marilyn väl var där och när hon väl godkänt en tagning så var den också perfekt och visade hennes talang.

Hård kritik mot Monroes läkare och terapeut

Spotos teori till Marilyn Monroes död handlar om oavsiktlig överdos och han är inte nådig i sin kritik mot Monroes psykoterapeut och läkare vilka båda skrev ut recept på sömnmedel och lugnande och där läkaren ryckte ut och gav henne injektioner i hemmet.

Marilyn Monroe var ett tidigt offer för denna typ av överdos. På senare år är det snarare undantag om vi inte varje år läser om någon stor artist som dukat under av tablettmissbruk. Med tanke på att Michael Jacksons läkare dömdes för hans död kan nog Monroes två läkare tacka sin lyckliga stjärna att denna typ av död inte var vanlig när Monroe gick bort.

Tragisk öde som fortsätter att fascinera

Marilyn Monroe av Donald Spoto kom ut 1993 och finns nu inte att hitta i bokhandeln. Men den finns att få tag på i bibliotek och i andra hand på nätet. För en insikt om en stor stjärnas liv, kamp mot systemet och mot sin egen bakgrund och om hennes tragiska öde rekommenderar jag att söka efter den.

Jag kan inte heller låta bli att slå ett slag för Joyce Carol Oates dramatisering av Marilyn Monroes liv i Blonde.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Marilyn Monroe – ett öde som fortfarande fascinerar

4 reaktion på “Marilyn Monroe – ett öde som fortfarande fascinerar

 • 04/01/2018 kl. 19:00
  Permalänk

  Joyce Carol Oates bok Blonde har jag tänkt läsa under året. Har hört så många fina ord om den boken.

  Svar
 • 06/01/2018 kl. 18:04
  Permalänk

  Trots att Marika och många fler rekommenderar Blonde har jag ännu inte kommit mig för att läsa den än. Men den står absolut på min ”vill läsa-lista”!

  /Andrea

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *