KVINNAN SOM STAL MITT LIV
Marian Keyes
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306436-9

Recensent: Marika Mandrean

Kvinnan_som_stal_mitt_livStella Sweeney har en dramatisk tid bakom sig. I hennes fall kan man verkligen säga att livet ibland kan gå i sina gilla spår under en lång tid, men genom en enda händelse ändras allt. Stella drabbas av en sjukdom som gör henne paralyserad och lämnar blinkningar som enda möjligheten att kommunicera. Det enda hon kan göra är att vänta på att kroppen ska återhämta sig och hennes liv återgå till det vanliga.

Men det kommer det inte att göra! Sjukdomstiden nöter sönder hennes tjugoåriga äktenskap. Tonårsbarnen känner sig övergivna. Och neurologen Mannix, som var den ende som lyckades kommunicera med henne under sjukdomen, drar sig undan.

Mannix har dock skrivit ner de tankar Stella kommunicerat till honom när hon ensam och rädd låg på sjukhus och dessa publiceras. Plötsligt finner Stella att hennes liv i Dublin är on hold medan hon själv är bosatt i New York och ute på bokturné runt hela USA.

I Kvinnan som stal mitt liv tar Marian Keyes oss åter på en bergochdalbana genom sin huvudpersons liv. Hon håller sig till sin välkända stil att inte berätta historien i kronologisk ordning utan istället börja någonstans mitt i, långsamt avslöja det förflutna och sedan låta oss följa med framåt till avslutningen av historien.

Detta är ett mycket effektivt grepp då man som läsare genast kommer in i berättelsen och börjar bry sig om karaktärerna, samtidigt som nyfikenheten väcks då man hålls på halster och bara allt eftersom får ledtrådar. Detta och Marian Keyes lättsamma berättarstil gör att jag njöt av mina lässtunder och sträckläste så fort jag kom åt.

Samtidigt känns det lite trist och förutsägbart av Marian Keyes och jag kunde önska att hon efter alla sina år som författare nu utmanade sig själv och testade nya tekniker. Dessutom är historien i sig nöjsam för stunden men inte något som kommer att stanna kvar i mitt minne under en längre tid.

När jag ser den bild Marian Keyes målar upp av USAs affärsvärld och de sociala evenemangen i New York blir jag intresserad. Särskilt när jag ställer det i relation till hur Dublin och irländare framställs. I USA handlar det om yta och pengar. På Irland finns de genuina relationerna mellan människor. Kanske har Marian Keyes blivit utkastad på bokturné en gång för mycket?!

Kvinnan som stal mitt liv är ingen ny En oväntad semester eller Vattenmelonen men definitivt ett bra alternativ under semestertider istället för alla svenska dussindeckare som säljs i strandkiosken.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Marian Keyes levererar det som förväntas, men inte mer
Taggar:                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *