De som uppskattade Don Tillman, karaktären med Aspergers syndrom i Graeme Simsions Rosie-böcker, kommer att älska Eleanor Oliphant. Hon har i ren överlevnadsinstinkt begravt alla känslor och går genom livet strikt följande sin rutin. Men vad händer när oförutsebara händelser bryter den?

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman. Lind & co, 2017.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman är en bok jag inte kan lägga åt sidan. Jag vill förstå Eleanor och jag charmas totalt av hennes reaktioner när hon för första gången blir inbjuden att vara en del av andra människors liv och omsluts av deras omtanke.

Från ensamhet till att vara behövd

Eleanor Oliphant är rena drömmen för en arbetsgivare. Hon har under alla år hon jobbat med reskontran aldrig tagit en sjukdag, hon kräver inga möjligheter till vidareutveckling eller befordran. Hon kommer, gör sitt jobb och går hem.

Å andra sidan kanske hon inte är den bästa kollegan man kan tänka sig… Hon ser ner på sina kolleger, deltar i det sociala samspelet enbart eftersom hon förstått att hon måste och har ingen empati att ge andra och ingen humor som lättar upp samvaron.

Eleanor har under många år följt sina rutiner: jobba hela veckan, köpa med pizza och två flaskor vodka hem på fredagkväll och tillbringa helgen med att dricka vodkan.

En dag blir hon och kollegan Raymond vittne till hur en gammal man faller ihop på gatan. Raymond inser att de måste hjälpas åt för att ta hand om mannen och skaffa hjälp.

Det här blir startskottet för ett totalt sammanbrott av Eleanors rutiner. Plötsligt behöver andra människor henne, och de verkar uppskatta henne. Det här har hon aldrig varit med om.

Det hela leder till att hon inser att hon måste göra något åt det trauma som är grunden till hennes kyliga, överlägsna attityd mot andra. Den attityd som gjort henne isolerad och ensam.

En perfekt bok till jul

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman syns just nu i skyltningen i de flesta bokhandlar. Och det med all rätt! Det är en tänkvärd, charmig bok där man inte kan låta bli att tycka om och heja på huvudpersonen trots att hon egentligen är osympatisk.

Jag tycker om att vi ser livet ur Eleanor Oliphants perspektiv och först genom andras reaktioner inser hur illa hon egentligen beter sig.

Det är en bok som i grunden handlar om hur vi alla har ett behov av att höra till och få finnas med i en gemenskap. Om hur vi alla behöver känna oss behövda och betydande för andra. Och om hur vi behöver våga erkänna för oss själva att vi inte är helt fristående satelliter.

Det här är en bok jag rekommenderar att man har på nattduksbordet på julledigheten som snart kommer. Det är en perfekt bok att läsa när man vill bli berörd men utan att det blir tungsint. Ett varningens ord bara: se till att inte ha några släktkalas inbokade den dag ni börjar läsa, ni kommer att vilja stanna i sängen och följa Eleanors öde utan störande moment!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Mår Eleanor Oliphant alldeles utmärkt?
Taggar:                                             

En reaktion på “Mår Eleanor Oliphant alldeles utmärkt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *