Vilhelm Moberg är en person som satt stort avtryck på det svenska 1900-talets kulturliv. Detta genom romaner som Rid inatt, Raskens och Utvandrarserien. Dessa har nått ut till ännu fler genom filmer, TV-serier och musikaler baserade på böckerna.

Mannen i skogen – en biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand. Albert Bonniers förlag, 2018.

Hans mest kända verk utspelas under 1800-talet och har format vår tids bild av det århundradets bondesamhälle.

Moberg var dessutom dramatiker och en debattör som med stort känsloengagemang gav sig in i frågor om samhälle, juridik och politik.

Men hans temperament gjorde honom ofta obekväm och förvandlade vänner till fiender. Han kämpade hela livet emot utmattning och depressioner samtidigt som han ville ses som en riktig karlakarl. Moberg var ett barn av sin tid, något som i vissa fall gör det svårt att förstå de ståndpunkter han kämpade för.

Litteraturvetaren och författaren Jens Liljestrand dök in i Vilhelm Mobergs författarskap och debattgärning redan under under sina år vid Lunds universitet. Han har nu skrivit en omfattande biografi över Moberg. En bok som tar upp Mobergs karriär, privatliv och gör djupgående analyser av hans romaner och dramer.

Mannen i skogen: En biografi över Vilhelm Moberg har fått strålande recensioner och bland annat nominerats till Augustpriset, även om den fick stå tillbaka för Svälten av Magnus Västerbro.

I sina utskick har förlaget poängterat att detta är den första Mobergbiografin som tar upp hela hans gärning. Jag håller med om att det var på tiden att det skrevs en sådan. Mannen i skogen är intressant ur många perspektiv. Vi får en bild av mannen bakom den offentliga kulturprofilen, ingående analyser över hans författargärning, information om de debatter Moberg gav sig in i.

Det är intressant och upplysande. Och det får mig att vilja läsa Mobergs verk, av vilka jag förut bara läst Utvandrarna och sett Raskens på TV.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Mannen i skogen – briljant om Moberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *