Hela vårt samhälle är uppbyggt kring att vi alla på något sätt är uppkopplade på internet. När man tänker efter är det inte mycket som skulle fungera utan åtkomst till nätet. Så vad skulle hända om någon stängde ner internet? Det är den frågan som Åsa Schwarz roman De sju nycklarna baseras på.

De sju nycklarna av Åsa Schwarz. Hoi förlag, 2017.

En natt vaknar Rebecka av att en pistol trycks mot hennes huvud. ”The key” väser någon, men allt Rebecka kan tänka på är hennes barn som sover i rummet bredvid. Hon är en av sju internationella IT-profiler som har nycklarna till internet. Fyra gånger om året träffas de i Washington för att uppdatera systemet som styr trafiken på internet. Om de inte gör det, kommer nätet gå ner och alla moderna samhällen gå under. Nu är någon ute efter Rebeckas nyckel.

Rebecka överlever natten, men när även de andra nyckelbärarna blir utsatta för attentat inser hon att hon behöver gå under jorden. Hon måste skydda sin familj samtidigt som hon tar reda på vem de är som är ute efter nycklarna. Med sina extrema hackerkunskaper gör Rebecka och hennes följeslagare allt för att lösa gåtan, men spåren pekar åt alla håll. Kinesiska underrättelsetjänsten, nynazistiska organisationer och NSA, vem är det egentligen som är ute efter att kontrollera internet?

Hissnande om hur skört vårt samhälle egentligen är

Den största styrkan med De sju nycklarna är hur nära verkligheten Schwarz roman befinner sig. Det finns faktiskt sju personer runt om i världen som har varsin nyckel till internet (och en av dem är en svensk kvinna) och om en nation eller terroristorganisation skulle få tag på dem, få makten över internet, skulle det få förödande konsekvenser. Det samhälle vi lever i är beroende av nätet för matförsörjning, logistik, sjukvård, information och kommunikation. Det är en hissnande tanke att de viktigaste samhällsfunktionerna är så beroende av internet och om det skulle krångla under en längre tid så hade vi fått allvarliga problem.

Schwarz budskap med romanen är tydlig: tänk till kring hur du använder dig av internet. Och visst tänker jag på det när jag läser boken, på hur uppkopplad jag är och vilka saker i mitt hem som på något sätt är uppkopplat. Det är en oroväckande stor del av mitt liv. Hade jag klarat mig utan internet? Nej, ingen av oss hade det. Hela vårt samhälle är uppbyggt på att vi är uppkopplade mot varandra. Våra liv hänger på det idag.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Makten över internet
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *