SVINHUGG
av Marianne Cederwall
Natur & kultur, 2009
ISBN: 9789127419209

Recensent: Marika Mandrean

SvinhuggPlötsligt stod jag där med en utläst bok i ena handen men ingen bok väntande på nattduksbordet! Det hör verkligen till ovanligheterna, för det mesta ligger där en hel hög och väntar. Jag hade alltså ett ögonblick av förvirring där det kändes lite tomt och ovisst att inte ha något att läsa… Men det förde det goda med sig att jag tog en tur till bokhyllan för att titta igenom vad som fanns där och se till att dra ner på min lista över hyllvärmare.

Den här gången blev det en svensk deckare eftersom det var ett tag sedan jag läste en sådan. Marianne Cederwall har skrivit en rad böcker om vännerna Mirjam och Hervor och jag läste nu den första, Svinhugg.

Mirjam återvänder efter många år i Stockholm och Lappland till Gotland där hon växte upp. Hon och den goda vännen Hervor har köpt ett gammalt kapell som de ska rusta upp för att kunna bo där.

Men det är inte bara längtan tillbaka till Gotland som för dem dit. Mirjam blev lurad i affärer och bär nu på en stor bitterhet mot tre gamla bekanta. Hon vill att de ska få betala för vad de gjort mot henne. Och mitt i den gotländska sommaren sker tragedi efter tragedi. Men vad beror det på? Inte kan väl affirmationer ha sådan kraft?

Svinhugg är en traditionell deckare med en bakomliggande intrig som exponerar människors dåliga sidor och som utspelas i en typisk svensk miljö, i det här fallet ett litet samhälle på landet där alla känner varandra och där midsommarfirandet är traditionellt.

Jag fångades inte av den här historien och planerar inte att läsa övriga deckare om de två vännerna Mirjam och Hervor och deras äventyr i gränslandet mellan verklighet och trolldom.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Magiska mord på Gotland
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *