INGA GUDAR JÄMTE MIG
Caroline Eriksson
Forum bokförlag, 2014
ISBN: 9789137141848
Andra delen i serien Svenska mord

Recensent: Andrea Zackrisson

inga-gudar-jamte-mig

När kyrkoherden Anders Lindbäck år 1861 anländer till Silbodal är det en församling i djup kris, fattigdom och fylla präglar invånarna i samhället. Han tas emot med öppna armar: han tar tag i det utbredda fylleriet, är generös mot de fattiga och utsatta, och är dessutom en skicklig predikant. Det faktum att den nye prästen lever med två kvinnor har Silbodalborna överseende med.

Redan innan ett fall av arsenikförgiftning uppdagas har rykten börjat florerat om att allt inte står rätt till med prästen. Trots Lindbäcks framgångar börjar han bete sig alltmer nyckfullt, vilket gör att till och med hans närmaste blir oroliga för att det kan ligga sanning i ryktena. Är det problemen i socknen som jagar honom, eller är det något annat, något mörkare, som gnager hans samvete?

Fängslande, olustig, levande. Jag tror inte att det finns någon svensk skönlitterär författare som är bättre på att beskriva psykologin bakom människors beteenden än Caroline Eriksson. Hon har hittills tagit sig an ett par av Sveriges mest kända kriminalfall och i skönlitterär form lyckats göra dem levande och karaktärerna mänskliga. Precis som i sin debutroman Djävulen hjälpte mig, som är baserad på Yngsjömordet, lyckas Eriksson ge förövarna en identitet som är mer än de mord de begick.

På ett vis ger hon dem upprättelse, utan att på något sätt förminska eller släta över det de gjorde, genom att beskriva dem som de människor de var, deras historia och livsöde. Genom gärningsmannens ögon beskrivs händelserna innan, under och efter modern och resultatet blir en otäck skildring av en människas tankeliv.

Eriksson är lysande när hon porträtterar kyrkoherden Lindbäck. Som läsare får man ta del av de ibland komplexa tankegångar som snurrar i hans huvud, en logik som inte är som min egen, vilket ger en otäckt verklig upplevelse av hur det kan vara att tänka och fungera som en psykopat. Jag tycker också hon skildrar Lindbäcks kvinnor, hans fru Charlotta och älskarinnan Johanna, på ett väldigt sympatiskt sätt.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Lysande personporträtt i Erikssons nya skildring av svenska mord

10 reaktion på “Lysande personporträtt i Erikssons nya skildring av svenska mord

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *