ALL INCLUSIVE
Hans Gunnarsson
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN: 9789100142551

Recensent: Marika Mandrean

C.All_inclusiveG:s karriär som författare går inte direkt som på räls. Efter att ha gett ut ett antal böcker som inte vunnit publikframgångar har han nu drabbats av idétorka. Men han måste få in pengar för att kunna betala hyran. När han får ett något annorlunda jobberbjudande tackar han därför ja. Han ombeds åka till en turistanläggning på Guadeloupe, bo där all inclusive och sedan skriva en roman om vistelsen. En roman som ska locka folk att åka dit.

Det är många svenskars dröm att åka på all inclusive, men för C.G:s del blir resan något av en surrealistisk dröm. Hettan är tryckande, alkoholen flödar, och människor verkar dö som flugor runt omkring honom… C.G. blir mer och mer övertygad om att hans uppdragsgivare inte har rent mjöl i påsen och undrar hur han själv ska ta sig ur detta helskinnad.

Detta är bakgrundshistorien till All inclusive av Hans Gunnarsson. Vad vi möter i boken är dock nedslag i olika människors upplevelse av en charterresa. Vi tar del av deras önskan att fly vardagen, att resan ska lösa deras personliga problem, lappa ihop deras äktenskap eller önskan att helt enkelt få en riktigt hejdundrande utlevelse i alkohol, mat och sex.

Upplägget med alla dessa människors intryck och med C.G. som en röd tråd genom boken är mycket intressant. I teorin. Tyvärr lyckas Hans Gunnarsson inte skapa en sammanhållen historia utan det hela känns hattigt. Man får i ett kapitel en inblick i en människas liv, och får sedan en känsla av att de finns med i periferin i kapitel om andra personer, dock utan att de identifieras på ett sätt som gör att man kan koppla ihop dem.

Men kanske är det precis detta Hans Gunnarsson vill uppnå, som ett exempel på hur vi dagligen flyter ut och in i varandras sfärer, om det nu gäller kolleger, pendlare på bussen eller personalen i snabbköpet.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Lyckan är All inclusive?
Taggar:                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *