Luften är fri av Sara Lövestam. Piratförlaget, 2016.

Jag har älskat alla av Sara Lövestams böcker och serien om Kaplan är inget undantag. Luften är fri är den tredje boken om Kouplan, som inte bara kämpar för att överleva dagen, utan också för att hitta sin rätta identitet.

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger bär han runt i en ryggsäck och nu behöver han inte bara hålla utkik efter poliser, han måste dessutom hitta en torr plats att spendera natten på. Det är inte den ultimata situationen för att ta sig an ett nytt uppdrag, men han är i stort behov av pengarna.

I Bromma bor en kvinna som misstänker att hennes man Håkan är otrogen. Till en början verkar det vara ett rutinuppdrag, men ju mer Kouplan nystar upp de alltmer mystiska trådarna upptäcker han att det handlar om något helt annat.

Fördomar ställs mot väggen

När jag hade läst en bra bit i den första boken om Kouplan, Sanning med modifikation, så slog det mig att Kouplans kön inte hade nämnts. Först tyckte jag att det var uppfriskande att författaren valda att lägga fokus på individen snarare än att direkt placera huvudkaraktären i sitt könsfack. Men jag insåg snart att Kouplans kön inte var oviktigt. Böckerna om Kouplan är inte bara en annorlunda typ av deckare eller kriminalroman med en papperslös privatdetektiv i huvudrollen. De är framförallt skildringar av könsidentitet och kampen om att få leva sitt liv på det sätt man själv vill.

Det är lätt att tycka om Kouplan och Sara Lövestam är en skicklig författare som är en mästare på svenska språket. Hon lyckas alltid ifrågasätta normer på ett fantastiskt sätt och jag får ständigt aha-upplevelser när jag läser hennes böcker. Hon ställer fördomar mot väggen och vänder på perspektiven. Lövestam är en unik författare att jag önskar att än fler läser hennes böcker. Jag tror vi hade levt i en öppnare, vänligare och mer accepterande värld då.

De tidigare böckerna om Kouplan är Sanning med modifikation och Önska kostar ingenting.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Lövestam vänder på perspektiven
Taggar:                                                                 

En reaktion på “Lövestam vänder på perspektiven

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *