VÅRJAKT I ROSENGÄDDA
Emma Hamberg
Piratförlag, 2015
ISBN: 978-91-642-0421-9

Recensent: Andrea Zackrisson

Varjakt_i_RosengaddaI Rosengädda rullar livet på i full fart. Tessan har en resturang att sköta, ett barn med två pappor att uppfostra, och en förälskad godsägare som hänger efter henne. Hon klagar inte, hon har ett bra stöd av hjälpsamma vänner och en kärleksfull get, men det är svårt att få ekonomin att gå ihop och tiden att räcka till. Hon behöver hjälp, och helst gratis sådan. Efter en obskyr annons på Blocket får hon napp: en dag dyker hjälpen upp från mycket oväntat håll. Varför ed har valt att komma till Tessans restaurang i Rosengädda är en gåta, men när det klarnar vänder det upp och ner på Tessan och hela byn.

Vårjakt i Rosengädda är lika välskriven och läsvärd som de tidigare böckerna i serien, men med ett extra viktigt budskap: invandring, medmänsklighet och att leva livet, ta vara på den tid vi har och uppskatta människorna vi valt att dela vårt liv med. Böckerna om Tessan och Rosengädda är inspirerande, härligt sprakande av fantastiska karaktärer och miljöer (västgöte som jag är), och bjuder på välmående. Feel good när den är som allra allra bäst.

Att få resa till Rosengädda är som att hälsa på gamla vänner. Det är väldigt lätt att tycka om Tessan och de andra karaktärerna, samtidigt som det finns sidor hos dem som kan vara lite störande. De är väldigt mänskliga, alltså. Tredje boken i serien om Rosengädda lever upp till mina förväntningar: den är lika härligt skruvad, mysig och inspirerande. Några karaktärer från de tidigare böckerna har fått ta ett steg tillbaka medan andra har fått ta stor plats. Det skapar en mysig igenkänningsfaktor samtidigt som det ger berättelsen något nytt.

Emma Hambergs Rosengädda-serie är böcker som bjuder på extra allt. Det driver scenariot till det absurda, men det är ett effektivt sätt att föra fram ett budskap samtidigt som det bjuder på bra underhållning. Rosengädda är en saga, men med karaktärer som det går att relatera till. Tessans attityd är inspirerande. Hon är sig själv fullt ut, skiter i vad andra tycker och tänker och kör stenhårt mot sina mål och drömmar. Inget problem är för stort och hon ger ”tänka utanför boxen” ett ansikte. Samtidigt så följer hon alltid sin inre kompass och står för sina åsikter och försvarar sina vänner.

Miljöbeskrivningarna är också en av bokens styrkor, som bidrar mycket till mysfaktorn. Att läsa den här boken på våren, under samma tid som storyn utspelar sig, gav mig riktiga vårkänslor.

De tidigare böckerna i serien om Rosegädda är Rosengädda nästa! och Larma, släcka, rädda i Rosengädda.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Ljuvliga vårkänslor i Rosengädda
Taggar:                                         

En reaktion på “Ljuvliga vårkänslor i Rosengädda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *