LEWISMANNEN
Peter May
Modernista, 2014
ISBN: 978-91-7499-578-7
(The Lewis Man, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

LewismannenIbland ser jag otåligt fram emot utgivningen av en bok! Och glädjen är stor när boken äntligen ligger framför mig. Förra året läste jag Svarthuset av Peter May, den första boken om Fin Macleod och de skotska öarna i Yttre Hebriderna. Nu har jag äntligen fått läsa del två, Lewismannen, vilken inte gjorde mig besviken.

Under århundraden har människorna på Isle of Lewis varit beroende av torv för att värma upp sina hus. Men under torvupptagningen kan hemligheter uppdagas… När ett välbevarat lik hittas vet man inte om mannen legat konserverad i årtusenden eller bara ett par år. Genom DNA-tester visar det sig att torvliket är släkt med Marsaili, Fin’s ungdomskärlek. Fin har visserligen lagt sin karriär inom poliskåren på hyllan, men känner ett behov av att lösa gåtan för att hjälpa Marsaili.

Den som hade kunnat ge svar på många frågor är Marsailis pappa Tormod. Men eftersom han är dement ger hans samtal Fin bara mer huvudbry. Efterforskningarna tar Fin på en resa över Yttre Hebridernas många öar, och även på en resa i Skottlands mörkare historia.

I min recension av Svarthuset skrev jag att den inte är en renodlad deckare, utan mycket mer än så. Häromsistens skrev också Andrea här på Bibliophilia i en recension om distinktionen mellan deckare och romaner och om ifall en sådan verkligen är viktig. Peter May använder kriminalgåtor som bakgrund för att berätta om människoöden. Genom hans historier får vi följa deras sorger och glädjeämnen, tragedier och lyckan i deras liv. Samtidigt berättar han om en spännande miljö, om livet i en fjärran övärld både i nutid och i det förflutna.

Oavsett om man tycker om deckare eller romaner är Peter Mays trilogi om Lewis att rekommendera! Jag ser nu fram emot den tredje och avslutande delen.

Lewismannen är andra delen i Peter Mays Lewistrilogi, första boken är Svarthuset.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Lik i skotska torvmossen
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *