För ett par veckor sedan skrev Marika ett inlägg om läslistor och dess förmåga att växa ohämmat. Jag och min syster är väldigt lika varandra på många områden, speciellt när det gäller böcker och läsning. Precis som Marika är jag alltid på jakt efter nya böcker. Det spelar ingen roll hur många biblioteksböcker jag redan har liggandes hemma, eller att antalet olästa recensionsböcker börjar gnaga på samvetet: jag vill alltid ha mer. Högen med olästa böcker blir hela tiden större.

Vi är inte de enda som har ”problem” med det här. Det finns någon slags trygghet, som en läsare uttryckte sig, med att ha en läshög eller läslista. Känslan av att veta att det alltid finns en bok som väntar på att läsas är tilltalande. Men det finns en risk att det skapar stress eller gör läsning till något monotont, något som måste göras. Inlägget väckte diskussion, och ni var många som gärna delade med er om råd på frågan ”vad ska man göra när läslistan blir övermäktig?”.

Bubble_books

Den tunnaste först
Ett praktiskt och handfast tips, som verkar vara populärt, är att börja med de tunnaste böckerna först. Så att man snabbt blir av med några böcker och tunnar ut listan/minskar högen på det sättet. Den tanken har faktiskt aldrig slagit mig! Jag tror det kan vara en bra idé, speciellt om läslusten har försvunnit kan det vara motiverande att snabbt komma igenom några böcker. Och om beslutsångesten är för stor, så är ju detta ett superenkelt sätt att avgöra vilken bok som ska läsas härnäst.

Prioritera lust och spontanitet
Jag för alltid en lista över böcker som ligger hemma och väntar på att läsas. På den hamnar böcker som jag lånar på biblioteket, sådana som jag köper, och recensionsböcker. Böcker tillkommer hela tiden, och om jag har läst ut en av böckerna stryks den från listan. Hur jag prioriterar att ta mig igenom listan varierar ständigt. Recensionsexemplar och böcker som jag lånar på biblioteket hamnar ofta högt upp, men samtidigt vill jag inte förlora spontaniteten eller på något sätt kväva läslusten, så om det är en av böckerna som jag är extra sugen på att läsa brukar den få företräde.

Jag gillar mina läslistor och bokhögar, men jag vill inte att läsningen ska bli något som man gör för att kunna bocka av det från en lista. Att läsa ska vara en rolig och berikande upplevelse, något som jag vill göra. Livets måsten är alltför många som det redan är, och att göra läsning, som är avslappning för min del, till något sådant vore riktigt trist.

Bildkälla

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Låt inte läslistan ta kål på läslusten

En reaktion på “Låt inte läslistan ta kål på läslusten

 • 12/06/2014 kl. 10:15
  Permalänk

  Hej,

  Vad kul att höra ytterligare idéer och kommentarer om hur man ska förhålla sig!

  Håller helt med om att det finns en trygghet i att ha en hög med böcker väntande så man vet att man har något nytt och spännande att ge sig på härnäst.

  Absolut är det lusten som ska styra och läsning får inte bli en plikt. Så när jag prioriterar bland recensionsexemplar, egna böcker, lånade böcker blir det ändå bland prio 1-högen det jag känner för att läsa som jag ger mig på.

  Och vi får inte glömma: det är ok att inte läsa alla böcker som ligger på läslistan! Vad vi vill ägna vår tid till är upp till oss själva. Och vi kan välja att ändra oss. 🙂

  Marika

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *