I början av året satte jag upp ett antal mål som jag ville skulle påverka min läsning under 2014. Bland annat ville jag läsa böcker inom många olika genrer, skrivna av författare från världens alla delar. Jag ville också landa på minst 80 lästa böcker. Nu när halva året redan har gått (lika förvånansvärt fort som vanligt, var f*sen tog månaderna vägen?!) så tycker jag att det är dags för en lägesrapport. Hur står det till med måluppfyllelsen, egentligen?

Varning för boknörderi.

Statistik jan-jun 2014-1 GenreStatistik jan-jun 2014-2 Kon

Hittills i år har jag läst 34 böcker. Om jag fortsätter i samma takt så är det för lite för att nå mitt mål på antal lästa böcker. Ärlig talat tror jag inte att jag kommer att nå målet. Normalt läser jag mellan 60 och 80 böcker per år, och om inte lusten finns där så vill jag inte tvinga mig själv att läsa. Däremot tycker jag att könsfördelningen mellan författarna ser okej ut.

När det gäller genrer så tycker jag att jag redan har lyckats nå målet. En stor del av cirkeln utgörs av ”romaner”. Jag har länge funderat på om jag ska dela upp den genren i några undergenrer, men har inte kommit på något bra än. Till romaner klassar jag sådan skönlitteratur som behandlar livet i stort, och som framförallt skildrar samtiden. Vad för slags böcker räknar ni som romaner? Är nyfiken på hur andra tänker.

Något som är ovanligt för mig är att erotisk litteratur tar så stor plats i cirkeln, jag har läst tre romaner inom den genren vilket är rekord. Jag hade en period i början av året då jag gav mig in i den svängen, men sedan blev det inte så mycket mer av det. Även chick lit blev det en del av, vilket jag inte heller brukar läsa mycket av, och det framförallt tack vare Marika Kings fantastiska böcker.

Statistik jan-jun 2014-1 VarldsdelStatistik jan-jun 2014-2 Originalsprak

Däremot ser det dystert ut när det gäller författarnas ursprung och kultur. Självklart har det blivit mycket svenskt, men då jag har läst utländsk skönlitteratur har det framförallt varit böcker skrivna av engelskspråkiga författare. Endast fyra böcker har haft ett annat originalspråk än svenska eller engelska, och i tre av de fallen har de varit översatta från europeiska språk: Höglandet (isländska), Luffarens sista dans (italienska), Revolutionsskrivarna (arabiska) och Villa Europa (norska).

Jag har inte heller läst en enda bok från Sydamerika, vilket inte är ok med tanke på att jag förra året tog fram en lista över böcker skrivna av författare från just den världsdelen.

Så slutsatsen blir följande:

 • Jag måste mer aktivt leta efter böcker skrivna av författare från Asien, Afrika och framförallt Sydamerika.
 • I så stor utsträckning som möjligt ska dessa böcker ha ett annat originalspråk än engelska.
 • Om jag ska nå mitt mål på antal lästa böcker, behöver jag läsa en aning fler böcker än jag gjort första halvåret.
 • Senare i veckan kommer jag att publicera min topp tio-lista över de bästa böckerna jag läst hittills i år.

  Andrea

  Skrivet av Andrea

  Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

  Läsmål 2014: status

  3 reaktion på “Läsmål 2014: status

  • 01/07/2014 kl. 17:46
   Permalänk

   Vilka snygga diagram! Kul att kunna få en överblick.

   Svar
  • 02/07/2014 kl. 10:07
   Permalänk

   Det kan vara bra att ha läsmål så att man vidgar sina vyer och inte bara läser böcker av samma författare och inom samma genre.

   Samtidigt vill jag inte sätta för strikta gränser för mig själv: läsning är min hobby och jag vill inte få prestationsångest av det. Men inspirerad av dina mål ska jag försöka att åtminstone läsa en bok från varje världsdel under 2014!

   Svar
  • 20/07/2014 kl. 15:32
   Permalänk

   I år läser jag bara icke-manliga författare p.g.a. såg i slutet av förra året hur skev min läsfördelning hade varit och kände att det inte var okej + ville läsa mycket mer feministisk litteratur som helst hade andra infallsvinklar än den europeiska.

   Några tips på böcker av latinamerikanska författare som jag läst tidigare och tyckt om är Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez, Andarnas hus av Isabel Allende och De vilda detektiverna av Roberto Bolaño. En annan höjdare är Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie!

   Svar

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *