MEDAN MÖRKRET FALLER
Anna Lihammer
Historiska media, 2014
ISBN: 9789175450810

Recensent: Marika Mandrean

Medan_mörkret_faller

1934, mot bakgrund av nazisternas övertagande i Tyskland och tankar om över-människan även i Sverige, begås ett antal brutala mord vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet.

Mordoffren är framstående läkare och vetenskapsmän som röner stor respekt i sina kretsar. Vad som också binder dem samman är deras kamp för att skydda samhället mot vad de ser som svaga element och de står bakom den lag som möjliggör tvångssterilisering i syfte att förhindra att bland annat sinnessjukdom förs vidare i nya generationer.

Kommissarie Carl Hell ska utreda morden och då han är en person som går sina egna vägar utan beaktande av vad andra tycker, väljer han inte en av sina manliga kolleger till partner. I stället får den kvinnliga polissystern Maria sitt livs chans att visa vad hon går för.

Efter att ha läst ungefär en tredjedel av boken märker jag att jag förändrat uppfattning om den. Från att ha störts av chockelementen i de groteska morden och rynkat lite på näsan åt kärlekstriangeln, inser jag att jag börjat bry mig om hur historien ska sluta. Det är inte intrigen i sig som fångar mig. Det är tidsporträttet; Sverige och övriga Europa på språngmarsch mot human katastrof i andra världskriget.

Anna Lihammer gör något viktigt när hon i Medan mörkret faller belyser den avhumanisering som skedde vid den här tiden, skillnaderna mellan klasserna och mellan könen. Den verkliga ondskan, mörkret, har inget med morden att göra, utan i hur människorna tänkte och det samhälle man ville skapa. Dessa tankar finns fortfarande kvar idag.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kriminalroman i 1930-talets Sverige

2 reaktion på “Kriminalroman i 1930-talets Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *