EN GUD I SPILLROR
av Kate Atkinson
Massolit förlag, 2016
ISBN: 9789176790045
(A God in Ruins, 2015)

Recensent: Marika Mandrean

en-gud-i-spillrorTeddy Todd växte upp på den idylliska engelska landsbygden. Runt hörnet fanns äventyren i naturen med skog och ängar att utforska. Innanför trädgårdens häckar fanns tryggheten med stabile fadern Hugh, vackra men missnöjda modern Sylvie och så syskonen.

När skolgången är över reser Teddy iväg för att uppleva Europa och skriva poesi. Han vet inte riktigt vad han ska göra med sitt liv. Snart tas dock beslutet för honom; Andra Världskriget bryter ut och Teddy blir bombflygare. Varje natts räder mot tyska mål kan bli den sista, dödligheten hos brittiska bombflygsbesättningar är mycket hög.

Men kriget tar slut, Teddy överlever, och efter alla dessa påfrestningar, de dagliga adrenalinchockerna, döden som han sett på nära håll eller åsamkat uppifrån luften, måste Teddy hitta en mening med fortsättningen av livet.

En gud i spillror av Kate Atkinson beskrivs av författaren som en systerroman snarare än en uppföljare till fantastiska Liv efter liv. I Liv efter liv följde vi Ursula Todd genom alla de faror som lurar men såg också de möjligheter reinkarnation, en andra chans, för med sig. Jag gav boken strålande recensioner här på Bibliophilia och nappade självklart till mig boken om Ursulas lillebror Teddy när jag såg den i en bokhandel i Dublin i somras.

En gud i spillror innehåller återseendets glädje; familjen Todd och deras vänner, miljön i deras barndomshem. Men dess egentliga syfte är tvåfaldigt; detta är Atkinsons sätt att utforska andra världskriget och hennes möjlighet att visa vad som händer när det alla längtat efter, Freden med stort F, äntligen infaller.

För helt lätt är det inte att kastas mellan ytterligheter som krig/fred, kärlek/hat, meningsfullhet/slentrian. Teddy blir en symbol för det som britterna genom historien berömt sig själva för; stoicism, att härda ut och göra det som måste göras. Men Kate Atkinson vore inte Kate Atkinson om hon inte bjudit på överraskande vändningar och lämnat läsaren med gåtor att lösa och möjligheter att klura på.

Författaren säger själv att denna bok antagligen är den bästa hon skrivit. Jag håller med om att den är bra, men Liv efter liv är svår att nå upp till.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Krig – och sedan då?

2 reaktion på “Krig – och sedan då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *