Att boken jag planerade att läsa är kontroversiell fick jag snabbt klart för mig. Allt jag behövde göra var att scrolla genom läsarrecensionerna på Amazon. Där rymdes kommentarer som sträckte sig från ”äntligen belyses denna del av vår historia” till ”opatriotiskt, en skam att skriva på det här viset”.

A People’s History of the United States av Howard Zinn.

Boken är A People’s History of the United States av Howard Zinn.

Politiker skyddar USA:s rika

Numera bortgångne Howard Zinn arbetade på Boston University, var historiker, författare och aktivist. I hans mest kända, och fortfarande mycket aktuella, verk A People’s History of the United States lyfter han fram delar av USA:s historia som inte är den som brukar framställas i historieböcker, TV, Hollywoodfilmer och presidenters tal till Unionen.

Det handlar om olika typer av medborgarrörelser under 1900-talet; till exempel Afro-Amerikaners kamp emot segregation, folkets kamp mot Vietnamkriget, kvinnors jämlikhetsrörelse och kanske framför allt de fattigas kamp för överlevnad och statens ansvar gentemot de svaga.

Zinn är inte nådig i sitt utlåtande. Hans slutsats är att USA:s regering (oavsett vilket parti presidenten tillhör) skyddar den lilla procent riktigt rika i USA och drar ner på understöd till de fattiga till förmån för sin stora krigsapparat (som ofta kämpar för företagens affärsintressen runtom jordgloben).

I och med det blir stat och medborgare två motstridande parter i den historik Zinn för fram.

Intressant bok som kan läsas på många olika sätt

I sitt efterord nämner Zinn att de problem han tar upp gällande amerikanska statens behandling av sina medborgare, inte är unikt utan är något som gäller över hela västvärlden.

Man kan alltså välja att läsa A People’s History of the United States som svidande kritik mot USA:s styre eller att se det i ett vidare perspektiv.

När jag läste den hände tre olika saker:

  • Först läste jag den som en ren historiebok om USA.
  • Sedan började jag fundera över Sveriges historia, vilka likheter och olikheter jämfört med USA som vi gått igenom.
  • Slutligen började jag fundera över nutid: inom vilka områden verkar staten och folket ha motstridiga intressen och viljor idag.

Oavsett hur man väljer att läsa och vad man tycker om frågorna som tas upp är detta mycket intressant läsning.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kontroversiellt om Stat mot Medborgare
Taggar:                                                 

En reaktion på “Kontroversiellt om Stat mot Medborgare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *