SVARTA VATTEN
Attica Locke
Leopard förlag, 2014
ISBN: 9789173435239
(Black Water Rising, 2009)

Recensent: Marika Mandrean

Svarta_vatten

Att Jay har lyckats bli advokat är ingen dålig prestation. Det är 1980-tal, det är Houston, han är svart och har stått inför rätta för aktiviteter inom medborgarrättsrörelsen.

Men efter avslutad utbildning blir det ingen fart på karriären, det handlar mest om callgirls som vill ha pengar för att inte avslöja höga herrars eskapader. Jay kämpar för att få det att gå runt ekonomiskt och nu väntar han och hustrun sitt första barn.

När Jay på en sällsynt utekväll med hustrun på en flodbåt plötsligt hör en kvinnas skrik på hjälp från flodkanten säger hans instinkt att de ska ignorera det. Hustrun tänker annorlunda och snart har de blivit indragna i ett maktspel på hög nivå där de inget är värda.

Attica Locke har en bakgrund som manusförfattare och Svarta vatten har nominerats till en rad priser. Själv är jag inget fan av konspirationsthrillers med dess fokus på förvecklingar och action hit och dit. Men för dem som gillar denna genre är detta en välskriven thriller som väl beskriver livet på 80-talet, tänk bara på hår som är alldeles stelt av hårspray. Ett av bokens budskap, med skillnaden i behandling av svarta och vita i USA, är fortfarande relevant, senast under sommaren har vi fått rapporter om polisbrutalitet i södern.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Konspirationsthriller för dem som kommer ihåg 80-talet

2 reaktion på “Konspirationsthriller för dem som kommer ihåg 80-talet

 • 30/09/2014 kl. 16:00
  Permalänk

  Den här håller jag faktiskt på och läser just nu. Vet inte riktigt vad jag tycker än. Jag känner att jag inte borde gilla den, eftersom den innehåller så mycket av detaljerade miljöskildringar, men det är något som gör att jag ändå gillar det 🙂

  Svar
 • 01/10/2014 kl. 09:15
  Permalänk

  Ja, böcker överraskar ibland, både positivt och negativ. Att upptäcka att något man inte tror man tycker om faktiskt blir en läsupplevelse är kul! Men besvikelsen kan bli desto större när något man sett fram emot att läsa inte lever upp till förhoppningarna.

  Så läs på och berätta gärna när du kommer fram till varför den här boken tilltalade dig trots allt!

  Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *