Jonathan Tropper har blivit känd genom sin typiska författarstil och sina teman. Historierna kretsar kring en manlig huvudperson som ofta kännetecknas av sin omognad. Men så händer något livsavgörande och denne person måste ta sig igenom det. Ofta finns människor runt omkring honom som han vill väl, men hans själviskhet gör att han inte alltid träffar rätt.

Boken om Joe av Jonathan Tropper. Lilla Piratförlaget, 2013.

Död, skilsmässa, sjukdom… oavsett vad Tropper skriver om så lyckas han göra det på ett humoristiskt sätt. Nej, död är inte roligt. Men Troppers karaktärers sätt att hantera det är ofta absurda och barnsliga men också väldigt mänskliga. Och därmed blir det roligt.

Genom att karaktären utvecklas under historiens gång och genom de lyckliga sluten måste Tropper falla inom genren feelgood. Denna genre har länge setts som riktad mot kvinnor. Det är skönt att se att fler och fler manliga författare tillkommer och att läsekretsen också utvidgas.

Nu senast läste jag Boken om Joe.

När Joe lämnade hemstaden Bush Falls gjorde han succé med sin självbiografiska roman. Den fick ännu större genomslag när den blev film med ingen mindre än Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Så långt är allt väl. Men Joe har inte satt sin fot i Bush Falls på 17 år. Han har ingen längtan dit. Och framför allt vet han att han inte är någon populär person där. För i boken utelämnar han många människors hemligheter…

Men så får Joes pappa en stroke och Joe åker hem. Och faktiskt möter han vänner från det förflutna. Men smockorna, både faktiska och bildliga, blir många!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Komiskt och absurt om det svåra: Boken om Joe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *