Ibland händer det… Den där känslan man får när en bok fångar en från första sidan. Det är inte ofta men desto trevligare när en sådan bok dyker upp. För mig verkar det också vara så att om det här händer så brukar boken hålla hela vägen.

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne. Wahlström & Widstrand, 2018.

Den bok som lyckades med detta konststycke är Hjärtats osynliga raseri av John Boyne.

Om att hitta sin plats

Det är 1945 på Irlands landsbygd och 16-åriga Catherine är gravid. Katolska kyrkans präst sparkar henne bokstavligt talat ut ur kyrkan, hennes familj vill inte ha med henne att göra. Utan skyddsnät måste hon alltså skapa sig ett nytt liv.

Catherine är stark och hon vill aldrig mer låta någon auktoritet, vare sig det är kyrka, statsmakt eller familj, styra över henne. Hon inser dock sina begränsningar och adopterar bort sitt nyfödda barn till en förmögen familj.

Sonen Cyril hamnar hos en mycket udda familj. Maude Avery är författare som sitter dagarna i ända och skriver i en tjock dimma av cigarettrök. Charles Avery är en fifflande finansman. De gör korta nedslag i Cyrils liv och han undrar livet igenom varför de adopterade ett barn. De är vänliga och distanserade, varken mer eller mindre.

Cyrils liv blir ett sökande efter sin plats, att gömma den han är under lögner av rädsla för att bli bortstött. Men allteftersom åren går får han ändå uppleva kärlek och vänskap.

Dessutom ska hans och Catherines vägar mötas många gånger. Men kommer de att förstå att de är mor och son?

En berättelse om västvärldens utveckling

Hjärtats osynliga raseri är en tidsresa i vår moderna historia. Med början 1945 gör vi nedslag i Cyrils liv med ett antal års mellanrum ända fram till 2010-talet. På detta sätt följer vi utvecklingen i Irland, men även västvärlden, de senaste 70 åren.

Det är verkligt fascinerande att se hur utvecklingen gått framåt vad gäller människors inställning till till exempel barn födda utom äktenskapet och homosexualitet. Och hur den ibland stannat vid det gamla.

Det här är en bok som beskriver allvarliga ämnen på ett komiskt vis. Det är mycket dialog och där osar det av torr, svart humor. Precis min typ av humor.

Det är också fascinerande att följa Cyril genom hela hans liv och den förändrade verklighet han bebor. Visst är otroligt många romaner historien om en person från liv till död, men genom den författarteknik Boyne valt blir utvecklingen desto tydligare.

Vi börjar 1945 när Catherines graviditet blir känd i hennes hemby, nästa nedslag sker 1952 när Cyril som liten pojke bor hos Averys och så hamnar vi därefter i 1959 när han bor på internatskola. Så fortsätter det fram till nutid.

Dessa klart definierade kapitel och hopp fram i tiden gör det så tydligt både hur Cyril växer upp och utvecklas, men även hur samhällsandan har varit under perioden.

Bok som griper tag

Hjärtats osynliga raseri griper tag i mig från den första, omstörtande meningen. Jag förundras över hur det varit för inte så länge sedan, till och med i min egen livstid, jämfört med hur det är idag. Och vilket håll kommer utvecklingen att gå härifrån?

Jag tycker om de humoristiska dialogerna och jag bryr mig om karaktärerna. Hjärtats osynliga raseri hoppas jag många upptäcker!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Komisk och tragisk tidsresa
Taggar:                                                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *