KNARK – EN SVENSK HISTORIA
Magnus Linton
Bokförlaget Atlas, 2015
ISBN: 9789173894807

Recensent: Marika Mandrean

Knark-en-svensk-historiaMagnus Linton är i år nominerad till Augustpriset. Det är redan tredje gången en av hans böcker finns med i denna skara, vilket är gott betyg för hans författarskap. I år är det boken Knark – En svensk historia som uppmärksammats och det med rätta.

Linton ger bakgrunden med en genomgång av den svenska idéhistorien vad gäller narkotika. Hur man har sett på narkotika, varför man har haft den uppfattningen och vad man velat uppnå. Han fortsätter sedan med att påvisa vad denna inställningen lett till i vårt samhälle.

Att Sverige har en restriktiv narkotikapolitik känner vi väl till. I bygget av välfärdssamhället fanns en politisk enighet mellan partiblocken att det i Sverige skulle råda nolltolerans, att vi skulle ha ett narkotikafritt samhälle. För att nå detta skulle det förhindras att narkomani ”smittade”, d v s att tunga narkomaner lärde ut till noviser. Och för de som redan missbrukade var tanken att de skulle slå så hårt i botten att de insåg att det enda sättet att fortsätta leva var att bli rena.

Genom intervjuer med narkomaner, deras anhöriga och genom statistiskt underlag visar Linton hur denna inställning både stigmatiserade narkomaner och fick tragiska följder i enskilda fall. Till skillnad från andra länder tog det lång tid innan sprutbytesprogram och metadonbehandling infördes, trots att det fanns belägg som visade att det kunde minska sjukdomsspridning och död bland heroinister.

Jag växte upp mitt i 80-talets informationskampanjer mot narkotika, jag var medveten om det upphetsade tonläget när HIV plötsligt dök upp som ett skrämmande fenomen. När jag flyttade utomlands, till Belgien, möttes jag plötsligt av ett samhälle som hade en annan inställning än den jag tog för given. Min första reaktion var att förkasta det främmande. Men ju mer jag såg och ju mer jag lärde insåg jag att det kanske inte är svart och vitt, att det kanske inte finns en enda rätt inställning utan olika perspektiv.

Knark – En svensk historia är en bok jag anser att de flesta borde läsa. Det är en emellanåt skrämmande historia men ger en hel del att reflektera över. När man är mitt uppe i en tidsperiod kan det också vara svårt att i allt brus urskilja sammanhangen och den här boken ger en tydlig bild av vår nutidshistoria.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Knark – En svensk historia
Taggar:                                     

En reaktion på “Knark – En svensk historia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *