AV EN ANNAN VÄRLD
Katherine Webb
Historiska media, 2014
ISBN: 9789175450636
(The Unseen, 2012)
Recensent: Andrea Zackrisson

Av_en_annan_varldI en krigsgrav från första världskriget hittas ett brev i en okänd soldats ficka. Journalisten Leah blir intresserad av brevets innehåll och börjar söka efter soldatens identitet.

Den varma sommaren 1911 anländer tjänsteflickan Cat Morley till prästgården i Berkshire. Det är ett sömnigt samhälle som även lockat dit Robin Durrant, en ledande ockult expert som kommit för att ta reda på om rykten om övernaturliga väsen i området stämmer. I takt med att sommarvärmen blir allt mer tryckande ökar också spänningarna bland personerna i prästgården. Det driver på ett händelseförlopp som får tragiska konsekvenser.

I Katherine Webbs andra roman på svenska varvar hon, precis som i Carolines värld, olika tidsepoker och människoöden. Av en annan värld är en gripande skildring av tiden då samhället gick från ”upstairs downstairs” till det mer klasslösa samhälle vi lever i idag. Med hjälp av starka karaktärer som är lätta att ta till sig får läsaren ta del av den tid som var omvälvande på många sätt.

Webb bjuder inte bara på en fängslande berättelse utan ger också dagens läsare en inblick i hur det var att leva i ett samhälle helt uppbyggt på klass och kön. Hon lyckas förmedla den klaustrofobiska känslan av att inte kunna bestämma över sitt eget liv, att vara född in i en roll i samhället utan möjlighet att förändra det.

Det jag gillar bäst med romanen är hur Webb har lyckats fånga frustrationen över att inte kunna leva sitt liv på det sätt man vill, utan möjligheter att skapa sig den typ av liv man egentligen vill leva. Hur det är att vara fast i sin klass och sitt kön och den klaustrofobiska känslan av att inte kunna bestämma över eller förändra sitt liv.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Klaustrofobisk berättelse från 1910-talets England
Taggar:                                             

4 reaktion på “Klaustrofobisk berättelse från 1910-talets England

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *