Inför semestern skrev jag ett inlägg med lite boktips över klassiker att njuta av under sommarledigheten, en period då man har tid för böcker som kräver mer av sin läsare och som kanske är en tegelsten. Min egen plan var att läsa Buddenbrooks av Thomas Mann, en boks om förärats Nobelpris och som jag sneglat på under en tid. Så hur gick det för mig?

Buddenbrooks av Thomas Mann. Albert Bonniers förlag, 2015.

Nja, inte så bra faktiskt. För att vara helt ärlig blev det inte någon lässommar för min del. När jag jobbar läser jag under tågpendlingen men under semestern blev det bara att jag läste några sidor då och då.

Buddenbrooks lånade jag på biblioteket och startade genast. Språket var flytande, historien medryckande men eftersom det var ett korttidslån som inte kunde förnyas hann jag inte igenom den 660 sidor tjocka boken innan det var dags att lämna tillbaka den…

Förvärva, förvalta, fördärva

Av det jag läste kan jag ändå säga att det här är en bra bok som tydligt visar på skillnader i generationer, livsstil och mode. Familjen Buddenbrooks är en köpmansfamilj i Lübeck som kommit på välstånd. Men det brukar sägas om familjeföretag: ”Den förste förvärvar, den andre förvaltar, den tredje fördärvar”. Forskning visar att detta inte riktigt stämmer men det stämmer definitivt i Buddenbrooks fall. Medan farfar är en gedigen affärsman, fadern är en försiktig byråkrat så är sönerna självupptagna och tänkare.

Den första delen av boken handlar dock om dotterns öde. Hon är bortskämd, modern och egensinnig och får en chock när familjen plötsligt försöker tvinga henne att gifta sig med en man hon inte alls är intresserad av. Det är obehaglig läsning att se den känslomässiga utpressning familjen utövar på henne. Detta är tyvärr ett ämne som återigen har blivit aktuellt i vår del av världen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Klassiker på semestern – hur gick det sedan?
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *