DOKTOR SÖMN
Stephen King
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100139438
(Doctor Sleep, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

Doktor_somn

Jag läste aldrig färdigt den här boken, måste jag erkänna. The Shining, eller Varsel som den heter på svenska, är inte en av de bästa King-böckerna jag har läst, men den var helt ok. Den måste ju också ses som en kultklassiker, därför lockade uppföljaren: Doktor Sömn. Tyvärr levde romanen upp till sin titel, den är lite av ett sömnpiller.

Lille Danny som lyckades fly undan sin besatta pappa och allt annat hemskt som hände uppe vid The Overlook Hotel har blivit en medelålders man. Det förflutna har satt sina spår på Dannys psyke och han är i stort sett ett alkoholiserat vrak, på gränsen till döden. Han lyckas dock nyktra till och få ett jobb som vårdare på ett sjukhem i ett litet samhälle i New Hampshire. Med sin synska förmåga, sin shining kan han ge de döende lugn och tröst. Patienterna kallar honom för Doktor Sömn.

Men hans lugna liv slits snart sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter sin förföljare, och det leder dem ända till platsen där The Overlook Hotel en gång stod.

Stephen King är väldigt ojämn. Romaner som Den gröna milen och Flickan som älskade Tom Gordon är fantastiska, medan andra som Drömfångare och Det är långrandiga och sega. Tyvärr hamnar Doktor Sömn i den senare kategorin.

Jag gillar Stephen Kings karaktärer och deras personligheter: de är varierande och känns verkliga (om man bortser från en del övernaturliga förmågor, förstår). Men det är nog också det enda jag uppskattade med Doktor Sömn. Det som känns som inledningen är lång och utdragen – 100 sidor in i boken undrar jag fortfarande när storyn ska komma igång. King gillar att presentera bakgrunden, karaktärerna och problemet. Rent språkligt gör han det fantastiskt bra, han är en erfaren och talangfull författare som verkligen kan göra miljöer och karaktärer levande. Det långsamma tempot och den långa upptrappningen fick dock mig att tappa intresset.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Kings senaste levde inte upp till förväntningarna

4 reaktion på “Kings senaste levde inte upp till förväntningarna

 • 14/03/2014 kl. 08:57
  Permalänk

  Oj. Men hur långt kom du? Jag har också börjat avbryta läsningar om böckerna inte ger mig något, men då tycker jag inte riktigt att jag har rätten att skriva en recension om dem, det kan ju hända att slutet är så fantastiskt att det väger upp allt dåligt… Sen är jag en sån som påverkas väldigt av recensioner, särskilt när det gäller film, jag lär mig inte att recensenter inte heller är objektiva utan har sin egen stil och smak. Vill du läsa någon annan King kan jag tipsa om ”Knackarna”.

  Svar
 • 15/03/2014 kl. 14:53
  Permalänk

  Roligt att man kan tycka så olika. Jag tycker Det är en otroligt bra bok (eller tyckte iaf det för 20 år sedan) medan jag tycker exv boken om Tim Gordon är rätt poänglös (också den för en evighet sedan). Fantastiskt med alla dessa böcker och hur man resonerar :).

  Svar
 • Pingback: Sammanfattning mars 2014 | Bibliophilia

 • Pingback: Måste jag läsa ut boken? | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *