Stephen King kallas ofta för mörkrets mästare. Jag är inte hans största fan, men i The Outsider (Outsidern på svenska) lever han upp till sin titel som ”mörkrets mästare”.
Outsiderna av Stephen King. Albert Bonniers förlag, 2018.

Coach T, eller Terry Maitland som han egentligen heter, är en välkänd person i Flint City, han är en omtyckt baseballtränare med gott rykte. Därför blir chocken stor när han under stor dramatik arresteras av polis mitt under en av baseballssäsongens viktigaste matcher. Flera tusen åskådare ser på när han sätts i handfängsel och anklagas för några av de värsta brotten: sexuella övergrepp och mord på en elvaårig pojke.

Pojken har hittats våldtagen och mördad på det mest brutala sätt som går att tänka sig, och ett dussin vittnen säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen kvällen då pojken mördades. Samtidigt påstår Terry att han har varit i en helt annan del av landet den kvällen, och har vittnen som går i god för det.

Alla bevis pekar dock på att det är Terry som är mördaren och polisens utredare Ralph Anderson och åklagaren Bill Samuels är övertygade om att det fått tag på rätt gärningsman. Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara och Ralph måste snart inse att utredningen inte går ihop. Bevisen pekar till slut på att Terry har varit på två ställen samtidigt, men det är ju omöjligt. Ralph måste snart ifrågasätta allt han trodde sig veta om hur världen fungerar. Det finns ingen naturlig förklaring på den här gåtan och han blir tvungen att inse att övernaturliga krafter ligger bakom mordet.

Berättelse som eskalerar

Jag är egentligen inte speciellt förtjust i Stephen Kings böcker, jag tycker han ofta blir för långrandig och att hans böcker är alltför långa. Men The Outsider lockade mig och boken gjorde mig inte besviken.

King kallas ofta för mörkrets mästare eftersom han skriver skräck som utspelar sig mitt i människors vardag. I det har fallet håller jag helt med. Boken börjar som vilken kriminalroman som helst. Fasansfullt mord i en vardaglig miljö, gripanden, hur familjerna till offer och gärningsman påverkas. Poliser som utreder, förhör och hittar bevis. Men mitt i boken tar berättelsen en tvär vändning. Karakäterna i boken ställs inför det faktum att världen inte är så endimensionell som vi tror och de måste försöka acceptera att det finns krafter som vi vanligtvis inte ser. En ondska som inte är mänsklig. Det kryper in ett mörker, något svart, i det vardagliga grå.

Jag gillar hur King beskriver hur karaktärerna hanterar det här faktumet, att det finns övernaturliga krafter. Handlingen eskalerar i takt med att de accepterar att det finns övernaturliga inslag som påverkar utredningen.

Jag lyssnade på den engelska uppläsningen, gjord av Will Patton. Den kan jag verkligen rekommendera.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

King lever upp till titeln mörkrets mästare: Outsidern
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *