Alla sagor har ett slut och så även Emma Hambergs böcker om Tessans äventyr i Rosengädda. Under hösten kom fjärde och sista delen, Hjärtslaget i Rosengädda. En bok i samma anda som övriga delar.

Hjärtslaget i Rosengädda av Emma Hamberg. Piratförlaget, 2017.

Det lilla samhället på Kinnekulle växer och frodas tack vare dess nya invånare. Farbod har öppnat en läkarmottagning, en förskola startas och affären renoveras. Sammanhållningen är stark bland byborna och energin är hög.

Men Tessans restaurang är stängd efter en vattenskada och hon ser inte röken av Farbod som med hull och hår går in för att ta hand om sina patienter. Hon känner sig ledsen och isolerad och distansen mellan henne och Farbod ökar. Likadant är det för hennes ex Flatan som var Kung i Förorten men inte riktigt hittar sin plats i Rosengädda.

När Tessan ser ett välkänt namn i en restaurangguide ger hon sig ut på en resa för att hitta sig själv. Men eftersom hon håller det hela hemligt för familj och vänner blir de misstänksamma och snart hopas missförstånden på varandra.

Kommer Tessan, Farbod, Flatan, Camilla och de andra att hitta tillbaka till den gemenskap de tidigare kunnat ta för självklar?

Klassisk feelgood med humor

Som jag tidigare nämnde har Hjärtslaget i Rosengädda samma atmosfär och uppbyggnad som Hambergs tidigare böcker i serien. Vi känner igen humorn, matglädjen, karaktärerna och stämningen. Som alltid är också fokus på personers sökande efter lycka i den verklighet som ibland kan vara ganska komplicerad. Ingen som tyckte om de andra böckerna kommer därför att bli besviken.

Vi har tidigare läst om hur Tessan, Flatan och Bror träffade kärleken på varsina håll. Men som vi alla vet tar historien inte slut när hjältarna faller i varandras armar. När åren går ska förälskelsens heta låga orka fortsätta brinna lugnt och stabilt trots att vardagen tar över.

Och det är här Hjärtslaget i Rosengädda tar vid. Hamberg beskriver hur lätt tystnaden kan breda ut sig i ett förhållande, något jag faktiskt precis läste om i Fredrik Backmans Vi mot er.

Till skillnad från Backmans Björnstadserie är dock Rosengädda feelgood vilken tar upp svåra ämnen men där man ändå vet att det kommer att sluta lyckligt.

Vad som också verkar vara en gemensam nämnare för feelgood nuförtiden är djur. Jag kommer att tänka på Jenny Colgans böcker om det lilla bageriet på strandpromenaden. Där hon hade en lunnefågel som gavs mänskliga egenskaper så har Hamberg en get som alltid ser till att vara där det finns kärlek och mat!

De tidigare böckerna i Emma Hambergs Rosengädda-serie är Rosengädda nästa!, Larma, släcka, rädda i Rosengädda, och Vårjakt i Rosengädda

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kärlekstrubbel när vi tar farväl av Rosengädda
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *