DU GLÄDJERIKA SKÖNA
av Sara Olsson

Bokförlaget Sol, 2016
ISBN: 978-91-983438-0-9
Recensent: Marika Mandrean

du-gladjerika-skonaMitt i den svenska sommaren som är full av exploderande blomdofter och känslor möter vi två kvinnor som inte riktigt har koll på det här med kärlek och sunda förhållanden. Den ena har tagit sin tillflykt till en äldre man som kan erbjuda trygghet och lyxliv. Den andra flyr undan stabila förhållanden genom att leka cougar och ha sex med killar hälften så gamla som hon själv.

I Du glädjerika sköna av Sara Olsson möter vi Nina och Johanna. Nina har flytt småstaden, gift sig med en mycket äldre man och tillbringar nu sin tid med att göra ansiktsbehandlingar, shoppa och ha sex vid sidan av med män i hennes egen ålder.

Livet hemma är visserligen tryggt och stabilt men också oändligt tråkigt. Men plötsligt krackelerar den välputsade ytan och Nina flyr till sin familj i Halland. Det blir som att gå bakåt i tiden och Nina upptäcker att hon återigen måste tänka över vad hon ska göra med sitt liv.

När Nina lär känna grannen Johanna bryts dock hennes ensamhet. Johanna är högljudd, mullig, sprudlande och har ett stort självförtroende. Hon är den som alltid hittar på något spex för att lätta upp en dålig stämning.

För tillfället har Johanna två mål i livet: ha kul med unga killar och se till att inte någon tråkig barnfamilj köper grannhuset. Hon är villig att använda sig av döda möss och breda rumpor iförda stringtrosor för att nå sina mål. Men även Johanna sitter fast i en rutin. Hennes liv är visserligen kul med fester och killar och skämt med kollegorna på restaurangen. Men hur kul är det egentligen att gå på fest där killens vänner tror att hon är hans mamma?

Sara Olsson har skrivit en lättsam roman som till grund har frågeställningar vi alla har: Vad ska vi göra av våra liv? Bokens stomme dock den helt vanliga svenska vardagen där sommaren och det liv skandinaver vill ha då – midsommarfirande ända till gryningen, bad från klippiga hällar, alkohol som lättar upp stämningen och naturen som ger oss energi – står i centrum.

Du glädjerika sköna är underhållning, en svensk chic lit att jämföra med Kajsa Ingmarsson, till exempel dennas romaner Små citroner gula och Bara vanligt vatten. Med andra ord är Du glädjerika sköna en bok det var roligt att läsa men som inte kommer att stanna i mitt minne. Jag ser dock inga hinder för att Sara Olsson precis som Ingmarsson ska göra sig känd på författarhimlen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kärlek, sex och livsval i den svenska sommaren
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *