ALLA HJÄLTAR BLIR FÖRLÅTNA
av Chris Cleave
Brombergs Bokförlag, 2016
ISBN: 9789173377836
(Everyone Brave is Forgiven, 2016)

Recensent: Marika Mandrean

alla-hjaltar-blir-forlatnaMedan bomberna faller över London under andra världskriget måste livet på något sätt fortsätta ändå. Kärlek blommar upp, svek begås och människans ständiga kamp för att skapa en bättre värld fortsätter. Men allt blir så mycket mer intensivt när en bomb när som helst kan innebära döden.

När andra världskriget bryter ut är det en självklarhet för Mary att anmäla sig som frivillig. Hon ser framför sig ett spännande liv som agent. Men Krigsministeriet har andra tankar och Mary blir tilldelad att arbeta som lärarinna under det att Londons barn evakueras till landsbygden.

Tom är skolinspektören som får i uppgift att se till att Mary gör det hon ska och inget annat. Något som blir svårt då Mary beslutat sig för att se till att de barn som landsbygden inte velat ha, de handikappade och färgade, får en ordentlig skolgång. En av dessa, Zachary, kommer att spela en stor roll för Marys liv.

Mellan Mary och Tom blommar ändå en förälskelse upp som bara störs av att Alistair, Toms vän som tagit värvning vid krigsutbrottet och nu går igenom fasorna i Dunquerke och Malta, gör en snabb visit under en permission.

Marys bästa vän Hildas mål är att skaffa en äkta make. Kommer vänskapen att hålla när det ser ut som att Mary kommer att lägga beslag både på Tom och Alistair, och Hilda blir utan?

När man ska försöka beskriva handlingen i Alla hjältar blir förlåtna av Chris Cleave blir historien till en kärleksroman men detta är långt ifrån hela sanningen. Visst är den yttre historien den om den vackra Mary och de två männen Tom och Alistair som båda förälskar sig i henne. Men Cleave använder bara detta för att ge underlag till en helt annan historia: den om människans utmaningar när de lever under konstant press.

Blitzen innebar att britterna ständigt var tudelade, de levde sina vardagsliv samtidigt som de kastade blickar uppåt. Om det var molnigt kanske de skulle slippa bombanfall. Om det var klart undrade de hur länge de kunde avvakta tills de var tvungna att söka upp närmsta skyddsrum.

Denna ständiga vaksamhet, tillsammans med infernot av död, brand och ruiner ledde till en psykisk utmattning. Cleaves bok berättar vad detta gör med den till att börja med käcka och entusiastiska Mary. Hon utvecklas, om inte från en hjältinna till en antihjältinna, så åtminstone till en människa av kött och blod med både styrkor och svagheter.

Alla hjältar blir förlåtna ger också en realistisk krigsskildring där det som främst stannar kvar i mitt minne är officerarnas försök att hålla männen sysselsatta så att de inte ska falla in i apati eller helt enkelt göra revolt mot de vidriga förhållanden de lever under.

Chris Cleave gör ett riktigt bra jobb med att beskriva tidsandan. Dialogerna är mycket långt ifrån hur man pratar med varandra idag. Men om jag ska döma efter de 40-tals filmer jag sett så har Cleave lyckats. Sättet de pratar med varandra på är fyllt med ironi och one liners. Det gör det lite svårare att följa med, att verkligen förstå vad de menar, men gör också att jag som läsare är extra uppmärksam på undermeningarna som strömmar mellan huvudpersonerna.

Vi känner alla till de yttre omständigheterna under andra världskriget men dessa kommer i romanernas värld att få lika många tolkningar som det finns författare. En gud i spillror av Kate Atkinson följde en av de brittiska bombflygarna under kriget och hans långa liv därefter. Hans livs klimax, både vad gäller starka känslor och upplevelser, utspelades under hans ungdom i krigets kaos.

Om vi hade fått följa Mary och hennes vänners liv efter det att Alla hjältar blir förlåtna avslutats, hade vi nog sett att också de hade fått sina liv formade av krigets intensiva år. Och det är väl så det är, det vi gör och känner i unga år präglar oss och blir de minnen vi om och om igen kommer att upprepa för vår mer eller mindre tålmodiga familj.

Lägg till den frenesi som uppstår när varje dag kan vara ens sista i ett krigskaos, och det är lätt att förstå att andra världskriget påverkade en hel generations liv och fortfarande i viss mån sätter sin prägel.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kärlek i andra världskrigets verklighet
Taggar:                                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *