DU FÖLL OCH JAG FÖR DIG
Lina Stoltz
Rabén & Sjögren, 2015
ISBN: 978-91-29-69534-2

Recensent: Marika Mandrean

Du_foll_och_jag_for_digEn helt vanlig morgon möts Fridas och Jakobs blickar när de springer på varandra i gymnasieskolans korridor. För Frida känns det som om hans blick borrat sig in i hennes själ och hon faller direkt för honom. Efter en trevande start är det de två.

Men efter ett tag inser hon att Jakob döljer saker för henne, att han röker marijuana och kanske håller på med andra saker. Hennes tillit till honom rubbas och hon vet inte vad hon ska göra. Samtidigt slits Jakob mellan två världar; Fridas välordnade prästdotterliv och rökandet och småinbrotten med vännerna.

Du föll och jag för dig av Lina Stoltz är en medryckande och mycket mänsklig ungdomsroman om förälskelse, osäkerhet och vänskap. Om att veta att det inrutade skollivet snart är slut och att man då får en helt annan frihet att leva som man vill. Men att också veta att man då måste ta besluten om vilken väg man vill gå. Det handlar om vad som kan hända om man inte har sin väg utstakad för sig och målmedvetenheten att genomföra det. Och hur mycket kan man i ett förhållande egentligen se mellan fingrarna och samtidigt behålla sin egen integritet?

Lina Stoltz balanserar på kanten till predikningar vad gäller inställningen till droger men hon klarar det utan att moralisera. Det är ett stort plus med tanke på att moraliserande sällan brukar göra någon nytta. Och även med tanke på att Socialstyrelsens statistik visar att tre gånger så många dör av alkoholrelaterade skador jämfört med narkotikarelaterade. Lina Stoltz fokuserar istället på varför Jakob använder droger och hans tankar kring att fortsätta eller sluta med det. För mig är det romanens centrum och en av anledningarna att jag tyckte så bra om den.

Språket i Du föll och jag för dig är flytande och det är mycket dialog som ger ett realistiskt intryck. Bokens titel är ren poesi.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Kan man lita på någon som slits mellan två världar?
Taggar:                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *