Varje gång jag läser en bok av Ruta Sepetys blir jag så lycklig över det faktum att det finns författare som skriver så fantastiska ungdomsromaner. Det är det som Sepetys böcker kategoriseras som, men jag tycker att hon utan problem kan läsas av vuxna. För det finns mycket att hämta i Sepetys böcker. Intressanta historiska nedslag och gripande livsöden. Sepetys räds inte att ta sig an de tunga delarna i vår historia. Färgen på drömmar är inget undantag 

Färgen på drömmar av Ruta Sepetys. B Wahlströms, 2014.

Sjuttonåriga Josie Moraine har en plan. Den är baserad på en dröm som är av ett helt annat slag än den verklighet hon lever i. Josie längtar bort från New Orleans och bordellen där hennes mor arbetar. Bort från identiteten som dotter till en prostituerad, som hänger över henne och begränsar hennes möjligheter. 

New Orleans är hett, farligt och spännande men inte för en ung kvinna som Josie. Hon har en tillflykt i bokhandeln där hon arbetar, men det räcker inte, hon vill lämna staden och börja studera på ett universitet långt därifrån. Men varje gång hon tar ett steg närmare drömmen slår hennes verklighet till henne och hon knuffas två steg tillbaka. 

Färgstarka karaktärer och en inspirerande berättelse

Färgen på drömmar är en gripande och samtidigt hoppingivande roman med en stark ung kvinna i huvudrollen. En ung kvinna som kämpar i underläge mot fördomar och orättvisor, men som inte ger upp hoppet om att kunna förändra sitt liv. 

Jag har tidigare läst Strimmor av hopp och Tårar i havet, som båda var starka och gripande skildringar från andra världskriget. Förväntningarna på Färgen på drömmar var därför skyhöga. Det tog ett tag innan jag kom in i boken, antagligen på grund av att miljön var annorlunda från de tidigare böckerna som påmint om varandra i det avseendet. Men Sepetys är en mästare på att skildra karaktärer som går igenom tuffa saker, och en bit in i boken är jag fast. Precis som jag var i de andra böckerna.

Mer av Ruta Sepetys

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Kampen mot orättvisor och hoppet om ett nytt slags liv: Färgen på drömmar
Taggar:                                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *