ELISABETH I: HISTORIEN OM DROTTNINGEN OCH HENNES FÖRTROGNA
Anna Whitelock
Historiska media, 2014
ISBN: 9789175451183
(Elizabeth’s Bedfellows: An Intimate History of the Queen’s Court, 2013)

Recensent: Marika Mandrean

Elisabeth IElizabeth I av England är känd som drottningen som inte gifte sig och som var med och myntade epitetet Jungfrudrottningen om sig själv. Hon var enväldig härskare och, som kvinna vid makten under 1500-talet, omgiven av män. Män vars råd hon vägrade följa.

Elizabeths uppväxt var inte så lätt. Hennes pappa var Henrik VIII, känd bland annat för alla sina fruar, varav han lät halshugga två. Hennes mamma Anne Boleyn var kvinnan som fick skulden för att England bröt med påvedömet och blev protestantiskt.

När Elizabeth tillträdde tronen var hon den enda som var kvar av ätten Tudor och det föll på henne att skaffa tronarvingar och därmed säkra att Englands styre hölls stabilt utan religionskrig eller inbördeskrig mellan adelssläkter. Men hon ville inte gifta sig.

Skvallret gick över hela Europa om hennes relation med Robert Dudley och om alla friare från olika kungariken som hon höll på halster. Dessutom förklarade katolska kyrkan att den som mördade henne och därmed möjliggjorde katolicismens återinträde som statsreligion i England skulle komma till himlen!

Med ett sådant livsöde har intresset för vem Elizabeth var hållit i sig över århundradena och gett upphov till romaner, filmer, teaterpjäser. I våras kom biografin Elisabet I – Historien om drottningen och hennes förtrogna av Anna Whitelock ut. Den fokuserar på drottningens liv bakom kulisserna och dem som stod henne nära: hovstaten med alla kammardamer i spetsen.

Boken ger en inblick i det arbete som låg bakom att skapa drottning Elizabeths yttre, vilket hon använde för att bygga sin image och behålla sin makt. Den berättar också ingående om allt skvaller som fanns om hennes privatliv och det blir tydligt att hon som kvinna var mer utsatt för förtal än vad en kung skulle ha varit. Dessutom belyses allt det arbete hennes spionmästare lade ner på att undanröja mordkomplotter.

Anna Whitelocks bok är full av information och därför inte någon sträckläsarbok, men gav mycket insight och svar på funderingar jag haft om denna speciella drottning. Hur drottning Elizabeth tänkte och vad som egentligen är sanningen om hennes relation med Robert Dudley vet man inte och nu tänker jag titta på filmerna med Cate Blanchett i huvudrollen för att se hur hon tolkas där.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Jungfrudrottningen

4 reaktion på “Jungfrudrottningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *