Adventsljusstakarna har tänts, tomteparader går av stapeln och det är dags att börja fundera över årets julklappar. Antagligen har vi alla samma dilemma: vissa personer är så lätta att hitta bra julklappar till. Det är ofta till dem som liknar oss själva, dem ger man helt enkelt det man själv skulle bli glad för att få! Men så finns de andra… De som har allt eller har helt andra intressen än en själv så man inte riktigt vet vad som är bra och vad de kan tycka om.

En bok brukar dock alltid fungera! Och om man vill försöka undvika den totala köphysteri och tävlingsrace om dyraste och flashigaste julgåvan är en pocketbok ett bra alternativ. Den ger en upplevelse till ett lågt pris och man kan återkomma till den igen och igen och dela den med andra.

Här kommer några förslag.

Till tonåringen, småbarnsföräldern, pensionären … ja, till alla

TV-serien Game of Thrones bygger som bekant på George R.R. Martins bokserie Sagan om is och eld. Det finns en hel radda böcker, de är spännande och de kommer med tiden att bli kult i samma mån som Sagan om Ringen.

Till mor- och farföräldrar

Om de ännu inte läst den så är Fredrik Backmans En man som heter Ove ett säker kort. De har helt säkert stött på en och annan Ove i sina dar… Nu har dessutom Min mormor hälsar och säger förlåt kommit i pocket.

Till den eftertänksamme

Tryckerierna har gått på högvarv för få ut exemplar av Nobelpristagaren Patrick Modianos verk som översatts till svenska och nu finns de uppstaplade i bokhandlarna. Jag hoppas att han ska hamna på topplistorna nu under julförsäljningen.

Till mödrar och döttrar

Jag har nämnt Ingenting kan hindra natten av Delphine de Vigan åtskilliga gånger på Bibliophilia. Men den är värd det! En vackert skriven sträckläsarbok om en udda familj där dottern försöker förstå varför hennes mor drabbades av psykisk sjukdom.

Till deckarfantasten

Deckare ses ofta som ett säkert kort när man ska köpa presenter och det finns en del författare som alltid verkar sälja. Men varför inte testa lite nytt som till exempel författare som är välrenommerade i sina hemländer och som långsamt men säker skapat sig en läsekrets även i Sverige? Jag rekommenderar deckare av Fred Vargas och Peter May.

Till kvinnor som behöver ett gott skratt

Lättläst, humoristiskt och igenkännande: känner du någon tjej, kvinna eller dam som kan behöva tillbringa mellandagarna med att vila upp sig och få ett gott skratt? Gör då ett presentkit med Helen Fieldings böcker om Bridget Jones!

Till den historieintresserade

Det är alltid bra att få perspektiv på saker och ting, att jämföra dåtid och nutid, hur vi har det jämfört med andra. I år ser vi tillbaka på Första Världskriget som startade för 100 år sedan.

Det nästan mytiska tillfälle när soldater lade våldet åt sidan beskrivs i Stilla natt: När vapnen tystnade på Västfronten julen 1914 av Stanley Weintraub.

Adam Hochschild berättar om hur krigsmotståndare förföljdes i Aldrig mera krig: Lojalitet och uppror 1914-1918.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Julklappstips
Taggar:     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *