Joyce Carol Oates är känd för sin produktivitet. Om man ännu inte har läst något av författaren kan det därför vara svårt att veta vilken bok som kan vara en bra början på bekantskapen. Här kommer därför några tips på mina personliga favoriter bland Oates böcker. Självklart har jag inte läst allt hon skrivit men dessa böcker har stannat hos mig, de har något speciellt.

  Blonde1. Blonde
Historien om mytiska Marilyn Monroe sedd ur Oates perspektiv är en suggestiv och fängslande historia om smärta, kärlek och ett evigt sökande. Detta är en av mina absoluta favoritböcker.

 

 

Alskade_syster2. Älskade syster (My Sister, My Love)
Även i denna roman bygger Oates på verkligheten och ger sin egen tolkning. Mordet på den sexåriga skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey som hittades död i sitt hem hamnade på löpsedlarna världen över. Fallet är fortfarande olöst och här låter Oates offrets storebror berätta. Läs gärna mer om boken här på Bibliophilia.

 

 

Fallen3. Fallen (The Falls)
Ett självmord, Niagarafallens okuvliga styrka och människans bristande respekt för naturen är huvudingredienserna i denna roman som hos mig lämnade efter sig en känsla av sorg.

 

 

Jag ser att mina favoritböcker av Joyce Carol Oates alla är tegelstensromaner. Men när man väl börjat läsa så känns de inte på något sätt tunga. Oates har en förmåga att skriva romaner som om de är pusseldeckare; hon lämnar små ledtrådar och vägrar skriva läsaren på näsan, man måste själv tänka och klura. Och frenetiskt vända blad för att få reda på vad som egentligen pågår och hur det hela ska utveckla sig.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Joyce Carol Oates – favoriter i urval

4 reaktion på “Joyce Carol Oates – favoriter i urval

 • 19/02/2015 kl. 10:02
  Permalänk

  Mina Oates-favoriter är Det var vi som var Mulvaneys och Våld – en historia om kärlek. Otäcka böcker, men väldigt läsvärda.
  /Andrea

  Svar
 • 19/02/2015 kl. 15:35
  Permalänk

  Jag fastnade verkligen för Oates tack vare Älskade syster. Nu samlar jag lite på hennes böcker och fortsätter läsa. Fallen har jag väntade i hyllan 🙂

  Svar
 • 24/02/2015 kl. 22:30
  Permalänk

  Varför ska Sverige vara det enda landet tillsammans med Chile där man ska tjäna pengar på skolan? Enligt forskningen finns det inget som visar att vinstdrivande välfärdsverksamhet är bättre. Tillåt däremot en mångfald av icke-vinstdrivande verksamheter.

  Svar
 • Pingback: Marilyn Monroe - ett öde som fortfarande fascinerar - Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *