När jag läste Marit Sahlströms debutroman Och runt mig faller världen fylldes jag av frågor och jag förundrades över det mänskliga psyket och styrkan som finns inom oss. Romanen är en kavalkad av sjukdom och död som drabbar en enda familj. Hur mycket orkar en människa egentligen gå igenom innan hon helt går sönder eller ger upp? tänkte jag. Jag fick känslan av att mycket av romanens innehåll var självupplevt, vilket gjorde mig nyfiken på författaren bakom boken.

Marit Sahlström debuterade i år med romanen Och runt mig faller världen. Hon arbetar som projektledare på Oneeighty Stockholms Stadsmission med att stötta unga hemmasittande elever tillbaka till skolan och ett socialt sammanhang. – Jag har länge arbetat med unga som befinner sig i utsatta positioner, idag är det en väldigt utsatt situation att inte gå i skolan och det är svårt att få det stöd man behöver, säger Marit. Hon hoppas att det blir fler romaner i framtiden och jobbar just nu på två stycken olika idéer. Foto: Helene Ringberg
Marit Sahlström debuterade i år med romanen Och runt mig faller världen. Hon arbetar som projektledare på Oneeighty Stockholms Stadsmission med att stötta unga hemmasittande elever tillbaka till skolan och ett socialt sammanhang.
– Jag har länge arbetat med unga som befinner sig i utsatta positioner, idag är det en väldigt utsatt situation att inte gå i skolan och det är svårt att få det stöd man behöver, säger Marit.
Hon hoppas att det blir fler romaner i framtiden och jobbar just nu på två stycken olika idéer.
Foto: Helene Ringberg

– Jag vet inte om det handlar om ork egentligen. Jag tänker att det finns nästan inga val när man ställs inför tuffa situationer, man är mitt i det och man orkar egentligen inte men det enda andra alternativet är ju att bara lägga sig ner och dö. Jag tror att vi ofta förundras över hur andra orkar men jag tänker att valen är få. Att vi orkar det fast vi inte orkar, kanske låter konstigt men så tänker jag.

Hur det är stå bredvid
Marit berättar att romanen delvis är baserad på hennes egna upplevelser. Hon har haft sjuka systrar och närstående som har dött precis så som det är beskrivet i romanen, men poängterar att det är just en roman och att historien har gått sina egna vägar.

– Jag ville skriva den här historien, om hur det är att stå bredvid när världen faller, när de man älskar inte mår bra. Jag tänker att vi är många som har närstående som drabbas av olika saker och att det är viktigt att lyfta anhörigperspektivet. Vilka blir vi av det, vi som står bredvid och försöker hålla någons hand. Hur förändras våra liv? Jag hoppas att läsaren känner av kärleken i boken och att vi inte är ensamma med våra sorger och tankar. Att om vi delar dem så blir det lite lättare.

Det kan hända vem som helst
Det kan hända vem som helst, det är Marits budskap. I roman har hon valt bort att ge karaktärerna traditionella namn, och platserna de vistas på förblir anonyma.

– Jag ville göra historien till läsarens genom att ta bort markörer som kan distansera oss från texten. Jag vill att man ska förstå att det som händer den där familjen kan hända vem som helst. Jag vill också belysa faran med förenklade förklaringar och hur det kan drabba människor som just då behöver stöd. Förenklade förklaringar som att andra kan döma en familj med en hemmasittande elev och exempelvis säga ”bara de satte tydliga gränser så skulle det inte vara något problem för den här eleven att gå i skolan”. Livet är så oerhört mycket mer komplext än så. Jag tycker att vi ska utgå från att vi inte kan veta orsakerna till allt hela tiden. Inte så att vi ska sluta arbeta med orsakerna, men det finns en risk att vi blir låsta och istället för att ge stöd till de som behöver stöd så läggs det skuld och skam på dem. Då behöver vi tänka om. Jag vet att det är ett högt ställt krav på människor då vi har behov av att förenkla saker för det får oss att känna oss mer skyddade. Men jag vet också att vi tycker om att stötta varandra, att ge gör oss lyckliga.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Jag ville skriva om hur det är att stå bredvid när världen faller” – intervju med Marit Sahlström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *