Innan ankorna drunknar är en trovärdig skildring av hur en ung vuxen försöker få kontroll på sitt liv och utvecklar en ätstörning. Vi på Bibliophilia imponerades av romanen och blev nyfikna på författaren Ivana Vukadovic.

Ivana Vukadovic är aktuell med boken Innan ankorna drunknar. Foto: Desiré Östergren.

Vem är du?
Jag är trettioplussare, Linköpingsbo, mamma, kvinna, dotter, storasyster, flickvän, student, andra generationens invandrare. Jag gillar att tänka, drömma, dricka kaffe, läsa, skriva, springa, sjunga falskt när ingen hör och lyssna högt på musik.

Vad har du för bakgrund?
Jag har jobbat som journalist i över tio år och har skrivit tre böcker: en roman och två fackböcker. Just nu läser jag till beteendevetare och ska inrikta mig på psykologi. Jag tror att jag vill jobba med samtal på något sätt i framtiden.

Beskriv vad din bok handlar om!
Den handlar om artonåriga Zandra med Z som åker till New York där hon är otrogen mot sin pojkvän Johannes. När Zandra kommer hem drabbas hon av dåligt samvete och ätstörningar som genomsyrar hennes tankar i hög grad.

I korthet kan man säga att boken handlar om kärlek som gör ont, rastlösheten som tiden mellan gymnasiet och vuxenlivet innebär och förvirringen över vem man är och var man hör hemma.

Inspiration till boken fick jag från mitt liv, människor jag har träffat, men även andra människors liv har inspirerat mig. En stor del av historien utspelar sig på en tidningsredaktion, och där utgår jag en del från vad jag själv har upplevt. Jag ville skriva en bok till mitt artonåriga jag. Det var just den här boken jag själv hade behövt läsa då.

Innan ankorna drunknar av Ivana Vukadinovic.

Huvudkaraktären i din bok kämpar med ätstörningar. Det beskrivs på ett sätt som känns väldigt realistiskt. Hur mycket av det du skildrar är självupplevt?
En del är självupplevt, men mycket har jag också läst mig till genom att kolla in pro ana-bloggar och facklitteratur, i researchsyfte. Jag tror tyvärr att de flesta tjejer har upplevt problem med maten och kroppen i olika hög grad.

Varför ska man läsa din bok?
För att förstå hur unga tjejer tänker när de drabbas av ätstörningar och befinner sig i en destruktiv relation. Och så hoppas jag att mitt språk ska beröra folk också.

Varför är din bok viktig?
Den är viktig eftersom det är en nutidsberättelse som många kan känna igen sig i. Jag tror att både äldre och yngre kan känna igen sig i hur Zandra resonerar och agerar.

Vilka böcker tycker du själv om att läsa?
Jag gillar böcker som är stilistiskt snyggt skrivna. Språket är viktigare än innehållet för mig. Några bra böcker jag har läst de senaste åren är: Geir Gulliksens roman Berättelse om ett äktenskap, Linn Ullmanns roman Nåd och Josefine Klougarts roman En av oss sover (svårläst bok men oh lord vilka metaforer!).

Ge oss ett boktips! Vilken bok skulle du rekommendera dina läsare att läsa?
Sara Villius debutbok, Nej, det är en snöklump. En kort, helt underbar bok med grymt skönt, enkelt och ironiskt språk. Den handlar om en ung tjej som är kaxig och har attityd men hela berättelsen känns rakt igenom sorglig och ensam. Den boken har betytt mycket för mig.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Jag ville skriva en bok till mitt artonåriga jag”: Ivana Vukadovic om sin roman Innan ankorna drunknar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *