Den gamla ramsan man halvsjöng under högstadietiden förklarar en del av dramat i Sally Rooneys hyllade debut Samtal med vänner. Men boken är mycket mer än en traditionell historia om en kärlekstriangeln … eller kvadrat eller vad det nu blir i det här fallet.

Samtal med vänner av Sally Rooney. Albert Bonniers förlag, 2017.

Samtal med vänner har blivit en succé och Rooney räknas som en förebild för den unga generation av författare som nu kommer. Historien är definitivt en spegel av sin tid, så som den ser ut ur millenials perspektiv.

Splittring, oro och lycka

Frances är ung, smart och har världen vid sina fötter. Men vad hon egentligen vill göra med sitt liv är lite oklart. Om hon är så intresserad av intellektuella frågor som hon verkar eller om det bara är en del av den ”image” hon jobbar på är lika oklart.

Hennes vackra, spontana vän och före detta flickvän, Bobbi, är hennes ständiga följeslagare. De två uppträder på scen med poesi Frances har skrivit och de är som ler och långhalm.

När Frances och Bobbi möter fotografen Melissa och hennes man Nick, blir det början på ett kärleksförhållande som skapar splittring och oro men samtidigt ger lycka. Frances försöker hålla sig kallsinnig men dras till den snygge och lite äldre Nick som dessutom är något så glamoröst som skådespelare.

Men vad händer med Nicks och Melissas äktenskap? Och hur ska Frances relation till Bobbi fortsätta när det kommit in en tredje part som tar plats i Frances liv?

Skildring av det moderna Irland

Under 90- och 00-talen var Dublin och övriga Irland ofta centrum för romaner. Tänk på de stora succéer som Marian Keyes, Frank McCourt och Maeve Binchy då hade. Sedan dess har det, åtminstone från min horisont, varit ganska tyst därifrån.

Det Dublin jag återser har dock inte stått stilla utan visar livet som det är där idag. Keyes berättelser om singlar som festar loss är ganska oskuldsfulla jämfört med Rooneys historia. McCourts råa berättelser om uppväxt med hunger, fattigdom och brutala alkoholister till föräldrar har däremot mildrats. Idag finns mer hjälp att få från samhället även om grundproblematiken finns med i Samtal med vänner.

Och det är här boken blir mer än en traditionell kärlekshistoria. Klassfrågan finns där, och karaktärerna tar ställning, känner skam och stolthet.

HBTQ-rörelsens genomslag visar sig i att det hos Frances inte finns några tankar om att det skulle vara avvikande att vara homosexuell. Och att hon går från att dras till kvinnor över till män blir bara en konstaterande tanke hos henne. Inte ett problem.

Det slår mig också hur viktigt det är för karaktärerna hur de framstår för andra. Att man jobbar så hårt på hur andra ska uppfatta en, oavsett hur man egentligen är eller vad man känner på insidan. Men är detta det eviga problem man står inför som ung? Eller handlar det om att vi idag uppträder på så många scener, som Facebook, Twitter och Instagram?

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Jag gillar en kille som gillar en tjej som gillar en…?
Taggar:                                             

En reaktion på “Jag gillar en kille som gillar en tjej som gillar en…?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *