augustpriset_badge_2015

DEN NYA STADEN – Utvandringen till Amerika II
Lennart Pehrson
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100131937

Recensent: Andrea Zackrisson

Den-nya-stadenI början av förra seklet var Chicago Sveriges andra stad. När alla svenskfödda invandrare och deras barn räknades samman var de fler än på någon annan plats utanför Stockholm. I den andra delen av Lennart Pehrsons trilogi om utvandringen till Amerika, Den nya staden, har de svenska emigranterna blivit storstadsbor. Det är i slutet av 1800-talet, den period då den svenska massutvandringen når sin höjdpunkt, och drömmen om storstaden är större än den om att få bryta egen mark på landsbygden.

Den nya staden inleds effektfullt med den stora branden i Chicago. Hela staden står i lågor och ingen, varken fattig eller rik, klarar sig undan. Lågorna och hettan sprider sig snabbt. Svarta av rök försöker människor rädda sina ägodelar, ibland på bekostnad av människoliv. Elden når ända till Swedetown och bland de trehundra dödsoffren finns det många invandrade svenskar. Efter branden är staden i ruiner, men det nya Chicago som växer fram är vackrare än den förra och affärerna blomstrar.

Med sin snabba tillväxt kunde Chicago stå som symbol för de dramatiska förändringar som skapade det amerikanska samhället. Staden visade vägen in i en ny tid. Styrkan med Den nya staden, anser jag, är hur den skildrar det engagemang, den vilja och den kraft som fanns hos den amerikanska befolkningen, både bland dem som haft sina rötter där sedan några generationer tillbaka men framförallt bland dem som lämnat sina hemländer med förhoppningen att skapa sig ett bättre liv. Tillsammans verkade de vara fyllda av känslan av att ingenting var omöjligt, och det verkar vara en attityd som har hängt kvar in i dagens USA. Efter att ha läst den här boken har uttrycket ”the american dream” fått en helt annan innebörd hos mig.

Detta är inte bara en berättelser om de svenska invandrare som valde staden framför landsbygden, det är en bok om alla Chicagos invånare – från alla samhällsklasser, av båda könen och från olika ursprungsländer som tillsammans byggde ett starkt samhälle.

Detta är en mycket välskriven bok. Pehrson får mig intresserad av ett ämne som jag inte alls hade föreställt mig att jag skulle läsa en tjock facklitterär bok om. Jag uppskattar att Pehrson lägger lika mycket fokus på kvinnornas förhållande som på männen som hade den ekonomiska makten. De är ju ofta de senare som de flesta historieböckerna skildrar.

Dessutom är det en härlig känsla att hålla i boken. Den är välresearched och den känns påkostad. Det är en bra blanding av text, bild och andra inslag vilket gör det lätt att till sig innehållet. Jag har inte läst Den nya världen, första delen i Pehrsons trilogi, men det kommer jag absolut att göra.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Invandrarna som byggde det amerikanska samhället
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *