Blodsfejd (Bloodline, 2015) av Conn Iggulden. Norstedts, 2016.

Tredje delen av Conn Igguldens serie böcker om Rosornas krig, inbördeskriget i England på 1400-talet, är nu här. Blodsfejd tar oss vidare på de vindlande vägar fyllda med maktfullkomlighet, kappvänderi, instabilitet och armod som detta inbördeskrig innebar.

Kung Henrys inkompetens och sinnessjukdom har lett till ett blodigt inbördeskrig i England. Adelsmännen har tvingats välja sida: ska de stå bakom en smord konung som inte klarar att styra landet eller ska de stödja huset York som revolterar och försöker sätta en av de sina på tronen?

Två arméer marscherar över landet, stjäl all mat de kan komma över från invånarna och möts i blodiga slag. När två starka män ur Yorkfalangen dödas tror kung Henrys anhängare att de nu har fått en fördel. Men sanningen är att de avrättade adelsmännens unga, starka och ambitiösa söner nu även drivs av hämndbegär. För sina fäders skull ska kung Henry störtas för gott.

De som följer Bibiliophilia vet att jag uppskattar en god historisk äventyrsroman och att Rosornas krig är en period som intresserar mig. Vi har tidigare recenserat såväl de första delarna i Igguldens romansvit som Philippa Gregorys romaner om perioden.

Blodsfejd har liksom de första två delarna i Igguldens serie ett rasande tempo. Boken är innehållsmässigt tudelad; den första handlar om fältslag, den andra om styret efter dessa. Det är den andra delen som intresserar mig mest. Hur får man ordning på ett land där statsskicket vänts upp och ned? Håller allianser efter det att slagen är vunna? Ett krig tar inte slut för att soldater slutar drabba samman. Om styret inte stabiliseras och folkets förtroende vinns, är risken stor att kriget bryter ut igen.

Jag ser fram emot den fjärde och sista delen av Igguldens Rosornas krig, Ravenspur. Denna tar oss fram till en ny epok i Englands historia: Tudorstyret.

De två första böckerna i serien om Rosornas krig är Stormfågel och Solvarg.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Intrigerna djupnar i Rosornas Krig

En reaktion på “Intrigerna djupnar i Rosornas Krig

  • 24/04/2017 kl. 19:36
    Permalänk

    Har bara läst första boken i denna serien. Måste verkligen fortsätta. Älskar verkligen Igguldens böcker.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *