MINNS MIG SOM EN ÄNGEL
Kristina Appelqvist
Piratförlaget, 2014
ISBN: 978-91-642-0424-0

Recensent: Marika Mandrean

Minns_mig_som_en_angel

I Kristina Appelqvists Minns mig som en ängel möts en grupp bestående av väldigt olika människor på imponerande men samtidigt mysiga Bjertorp Slott. De är styrelseledamöter i en litterär stiftelse.

Mötet går som planerat, och kvällen blir trevlig med middag och relax med biljardspel. Men det visar sig att skenet bedrog, då en av ledamöterna nästa dag hittas död på ett spektakulärt sätt.

Mötet avslutas i all hast och den förnumstiga huvudpersonen Helena försöker gå tillbaka till vardagslivet men kan inte låta bli att grubbla över vad som skett. Hon har också myror i huvudet då en i stiftelsen avslöjat vem som kommer att vinna årets Nobelpris i litteratur, trots att det är en månad kvar tills detta traditionsenligt utannonseras av Svenska Akademien.

Kristina Appelqvist har skapat en historia där en räcka till synes orelaterade händelser vävs ihop till en tät intrig. Hon tar oss till platser där vi själva kanske inte har tillträde; som till ett landshövdingresidens, till en radiostudio och till universitetets mörka klädförråd. Hon visar oss glimtar av det förflutna som ligger till grund för det som nu händer, vilket självklart skapar nyfikenhet när man läser.

Jag kan inte låta bli att läsa boken som en hyllning till landsorten och som ett förslag till hur det kunde se ut om inte så mycket koncentrerats till Sveriges tre storstäder. I målande bilder visar Kristina Appelqvist Skaraborgs pärlor; den vindlande vägen med imponerande utsikt längs med Hornborgasjön, Skövde i sin funktion som centrum för näringslivet i området och till regionens långa och rika historia i glimtar till exempel av Varnhems kloster.

Minns mig som en ängel handlar också om hur ovilliga vi är att acceptera verkligheten omkring oss om den inte stämmer överens med hur vi vill att den ska vara. Det är lite som i en nyförälskelse: i början ser man inga dåliga sidor hos den andre. Men allt eftersom faller dimridåerna. Den här boken handlar om vad som händer när man inte kan acceptera att drömbilden inte är sann.

Jag rekommenderar den här snabba och händelserika deckaren som fick mig att omedelbart se fram emot nästa roman författaren planerat i en serie om Helena Waller.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Intriger kring Nobelpriset

2 reaktion på “Intriger kring Nobelpriset

 • 03/04/2014 kl. 14:27
  Permalänk

  Detta låter onekligen spännande. Får nog kika närmare på denna författare!

  Svar
  • 04/04/2014 kl. 07:43
   Permalänk

   Bjertorp slott, som är ett favoritställe för mig och Marika, och dess omgivningar är en fantastisk miljö. Kul med en deckare som utspelar sig utanför en storstad!
   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *