Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter. Historiska media, 2017.

Hon var Gustav Vasas mest omsusade dotter. Nitton år gammal gjorde hon skandal genom det så kallade Vadstenabullret och hon levde i stort sett hela sitt liv med stora ekonomiska skulder. Författaren Maria Gustavsdotter inspirerats av Cecilia Vasas spännande levnadsöde.

Märta är tio år gammal när hon skickas från sitt barndomshem för att uppfostras tillsammans med de kungliga barnen på Gripsholms slott. Hon räknas som oäkting, trots att alla vet att hennes riktiga far är en adelsman. Märta blir snart nära vän med Cecilia, konungadottern, men vänskapen går över till något mer. Något som kommer att utvecklas till åtrå och för i alla fall någon av dem kärlek.

De båda följs åt under många år, och Märta stannar hängivet vid Cecilias sida. Hon är med henne under äktenskap och barnafödslar, under åren hos drottning Elisabeth I i London, under konfrontationer med människor Cecilia står i skuld till, och då människor i hennes närhet går bort.

Som alla Maria Gustavsdotters böcker är Den gyllene hårnålen välskrivet och välresearchad. Märta är en påhittad karaktär, hon har inte funnits i verkligheten, men historien är baserad på verkliga händelser och det som Cecilia Vasa var med om under sitt liv. Cecilias liv och öde är fantastiskt stoff till en bok. Hon verkade ha levt ett liv värt en kungadotter, med god mat, vackra kläder och ting och resor över Europa.

Som vanligt när det gäller Gustavsdotters böcker är detta en härlig blandning av spännande roman och historielektion. Hennes böcker tar alltid slut för fort, men de är väl värda att läsa om.

Andra böcker av Maria Gustavsdotter: Ulrikas bok, Katarinas bok, Ebbas bok, och Flickan med pappersblommorna.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Intimt, närgånget och levande om Cecilia Vasa

3 reaktion på “Intimt, närgånget och levande om Cecilia Vasa

 • 21/04/2017 kl. 14:20
  Permalänk

  Är riktigt dålig på att läsa om svensk historia även om det är min favorit genre. Har blivit mycket läst om den engelska historien men dock inte så mycket svensk men denna låter spännande får allt ta och skriva upp den!

  Svar
  • 22/04/2017 kl. 19:27
   Permalänk

   Jag kan verkligen rekommendera Maria Gustavsdotters böcker, jag har gillat allt jag läst av henne.

   /Andrea

   Svar
 • Pingback: De tio bästa böckerna jag läste 2017 - Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *