Bonnier_klassiker_utvandrarna

Nyutgivningen av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie måste vara vårens snyggaste böcker. Karin Holmberg har skapat illustrationerna till omslagen genom att brodera motiven.

Under våren ger Bonnier Pocket ut Vilhelm Mobergs Utvandrarepos. Förlagets klassikerserie kännetecknas av snygga och intresseväckande illustrationer, och i vår är omslagen broderier. Det är nämligen brodösen Karin Holmberg som har broderat omslagen till de fyra böckerna.

Karin Holmberg broderade motiven till bokomslagen till Bonnier Pockets nyutgivning av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie.
Karin Holmberg broderade motiven till bokomslagen till Bonnier Pockets nyutgivning av Vilhelm Mobergs Utvandrarserie.

– Jag blev kontaktad av Bonnier Pocket för ungefär ett år sedan. De hade sett min blogg och de böcker om broderi som jag tidigare har gett ut. Vi började med att prata om hur omslagen skulle se ut. Förlaget ville att den textila känslan skulle genomsyra omslaget, att det skulle vara möjligt att se linnestrukturen, så valet av tyg var viktigt.

Karin fick börja med att läsa alla böckerna i serien. Av förlaget fick hon också en lista med ord på det de ansåg symboliserade varje bok, motiv som speglade böckernas innehåll. Sedan satte Karin igång att skissa på idéer. Resultatet av ett års arbete är fyra fantastiska motiv som illustrerar viktiga händelser i böckerna.

Genom omslagen får vi följa Kristinas och Karl Oskars resa från Fattigsverige till ett nytt liv i USA. Omslagen blir mer och mer detaljerade ju längre serien fortskrider. En slinga av linnea, Smålands landskapsblomma, finns på alla böckernas baksidor och representerar längtan tillbaka till hembygden i Sverige.

– Att få ihop motiven var som att lägga ett pussel. Jag är mest nöjd med den sista boken, då var det som om allt föll på plats.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Intervju: Karin Holmberg broderade Utvandrarserien

4 reaktion på “Intervju: Karin Holmberg broderade Utvandrarserien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *