Med sin nya bok Doktor Joseph inleder Andreas Roman en ny romanserie om vodou och mörka krafter i Stockholm.

Bibliophilia träffade Andreas Roman för att prata om hans nya bok Doktor Joseph.
Bibliophilia träffade Andreas Roman för att prata om hans nya bok Doktor Joseph.

– Doktor Joseph handlar inte i första hand om vodou. Den handlar framförallt om återupprättelse, om en man som under en för lång tid har flytt från saker som han borde ha rett ut för länge sedan. Han har inte gjort upp med sin fru, han var inte ärlig mot sig själv när han flydde från sitt hemland och han behöver be om ursäkt för vad han gjorde som ung. Han har väldigt mycket i sitt liv som är ouppklarat.

Vodouns ljusa och mörka sidor

Doktor Jospeh

I första delen i serien Stockholm Vodou får vi lära känna Joseph, en vodoupräst från Haiti som flytt till Sverige. Han lämnat sitt gamla liv bakom sig och ägnar sin tid på familjen och jobbet som arbetsterapeut på Försäkringskassan. Men så händer en rad saker som på några få dagar vänder Josephs liv på ända. Han får sparken från sitt jobb, familjen lämnar honom och grannen polisanmäler honom för allt oväsen som han anser komma från deras hus. Joseph får nog och går ner i källaren där han förvarar sin gamla vodoustuga. Han förhäxar sin gamla arbetsplats, sin granne och alla andra han stört sig på, men han välsignar också dem som står honom nära. Med det öppnas en dörr som han stängde för många år sedan. Mörka krafter som letat efter Joseph ända sedan han flydde från Haiti får nu upp ett spår och dras mot Stockholm för att göra upp med honom en gång för alla. Det blir en kamp mellan vodouns ljusa och mörka sidor.

Andreas fick inspiration när han besökte Världskulturmuseets utställning Vodou under hösten 2009. Utställningen visade på en vodou som källa för kreativitet och kamp mot förtryck och fattigdom, snarare än den ondskefulla utövningen med nålar genom dockor som vi ofta får se i hollywoodfilmer.

– Jag visste ingenting om vodou, jag var helt grön på det området. Jag var tvungen att börja från början och jag har gjort mycket research. Det finns mycket lite dokumenterat om vodou, men på Världskulturmuseets fanns grejerna. Föremålen som jag nämner i boken finns på riktigt, jag har sett dem. Det fanns inte så mycket annat att gå på. Däremot var det två filmer som återkom, som jag fick veta inte låg så långt från sanningen. Det var Skeleton key, som handlar om New Orleans-vodou som påminner om haitisk vodou, och Angel Heart.

Valet av huvudperson kontroversiellt

Valet av huvudperson var inte helt okontroversiellt. Att porträttera en färgad flykting från ett land som författaren själv inte varit i ifrågasattes av rädsla att boken inte skulle bli trovärdig. Men Andreas stod på sig.

– Jag menade att boken inte handlar om hudfärg eller att vara flykting. Den handlar om att känna sig som en främling. Det är en känsla, och den känslan är alltid samma för alla. Josephs problem beror inte på hans ursprung. Jag tyckte inte heller att det skulle vara trovärdig att vara uppfödd i Sverige och samtidigt veta så mycket om vodou. Man måste ha växt upp i den kulturen för att kunna prata om det på det sätt som Joseph gör.

Svår bok att skriva

Doktor Joseph innebar en hel del nya utmaningar för Andreas. Inte bara var vodou ett svårt, och för Andreas ett helt nytt, ämne, men han hade också annat som försvårade hans arbete.

– När jag arbetade med boken var det praktiskt svårt för mig att skriva, jag hade en stökig period i mitt liv. Boken innehåller också fler figurer än i mina tidigare böcker. Jag satte helt andra krav på mig själv, jag ville ha fart i berättelsen hela tiden. Jag har tidigare kunnat gömma mig bakom atmosfären och spänningen i mina böcker, feel good-rysargenren som mina tidigare böcker tillhör tillåter det. Det var också svårt att skildra vodou positivt. Vi är så vana att se den som något negativt och ondskefullt. I boken skildrar jag vodoun ur ett kulturellt perspektiv, men samtidigt har jag med mörka delar, med offer och blod. Det var en utmaning att klara den balansen.

Andreas upptäckte snart att det fanns något riktigt bra i den berättelse som han hade skapat.

– Jag visste tidigt att det tidvis skulle vara en rolig bok. Att det skulle gå från att vara kusligt och äckligt till att sedan bli roligt, vilket skapar en osäker verklighet. Som läsare är man inte trygg därför att man inte vet vad man får. För mig var det viktigt att mitt i all hemskhet kunna bjuda på skratt.

Stockholm Vodou

Doktor Joseph är första delen i en serie med namnet Stockholm Vodou. Joseph kommer att vara bärande i alla delar. Andreas har idéer till ytterligare tre böcker i serien, men tror att det kommer att bli fler böcker än så.

Intervju: Andreas Roman om Doktor Joseph

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *