KVINNA 22
Melanie Gideon
Forum bokförlag, 2014
ISBN: 9789137142173

Recensent: Marika Mandrean

Kvinna-22Alice och William har varit gifta i en massa år och tystnaden har brett ut sig mellan dem. En dag får Alice ett mail med en förfrågan om hon vill vara med i en anonym undersökning. Allt hon behöver göra är att sanningsenligt svara på frågor om sitt äktenskap.

Genom frågorna följer vi Alices och Williams kärlekshistoria från starten. Detta ställs i skarp kontrast mot deras liv idag. Alice, som i undersökningen tilldelats alias Kvinna 22, finner i sin kontaktperson, Forskare 101, äntligen ett lyssnande öra och upptäcker att hon anförtror honom sådant hon inte ens kan säga till sin man eller bästa vänner. Deras relation utvecklas, flirten är ett faktum. Men vem är egentligen Forskare 101?

Romanen Kvinna 22 av Melanie Gideon beskrivs helt riktigt som en samtidsroman om moderna äktenskap. Idag är det så lätt att rymma från vardagens tristess genom sociala medier. Att leva genom vad som händer där istället för att lägga tiden på att fixa det som fallerar i det verkliga livet.

Det här låter som en allvarlig bok, och visst är grundfrågan det, men egentligen är den rolig. I vissa situationer har Alice samma komiska talanger som Bridget Jones.

Romanen hänvisar tydligt till Hellers Moment 22 och visst kan man snart ana vad som egentligen pågår och vad som är dödläget det refereras till. Det stör mig dock inte. Jag uppskattade att läsa om kärlekshistoriens upp- och nedgång, att det utspelas i dagens verklighet och det komiska i boken. Romanens slut var lite för sockersött och tillrättalagt för min smak, men det är andra saker med Kvinna 22 som kommer att stanna i mitt minne.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Internets förförande anonymitet
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *