Jag läser sällan noveller men när jag väl gör det tänker jag alltid ”varför läser jag inte fler?”. Senast har jag läst tre riktigt bra skräcknoveller av Tobias Myrbakk.

tobias-myrbakk-noveller

Tobias har skrivit skräck i ett antal år, både romaner och i novellform, men har inte förrän nu publicerat något. Jag har läst hans noveller Flugfångaren, Inkorg (50) och Ett hål i väggen som är de första av ett gäng noveller som släppts i år. De är korta, intensiva berättelser som på några få sidor lyckas fånga mig och göra mig illa till mods – precis som en bra skräckhistoria ska göra! Jag läste dem under några soliga höstdagar, ute på trappan i solen, men fick trots det gåshud.

Det jag gillar med hans noveller är, förutom att de är bra skrivna, att de på olika sätt beskriver människans innersta, kanske mest basala, känslor som skräck och ondska. Dessutom utspelar de sig i vardagliga, realistiska miljöer. Det är bra variation bland dem också. Flugfångaren är en klassisk saga, som förr i tiden hade som syfte att få barn att göra eller inte göra vissa saker, och som i det här fallet lär barn att vara snälla mot djur. Jag gillar att den berättartraditionen lever vidare. Ett hål i väggen är en laddad berättelse om lycka som slutar fasansfullt. Inkorg (50) är något helt annat och är kanske den berättelse som jag tycker är mest obehaglig eftersom det som den handlar om faktiskt kan hända i verkligheten.

Tobias själv säger att han ofta inspireras av vardagliga och tabubelagda och beskriver sina noveller som en blandning mellan skräck och melankoli.

Jag tycker att hans noveller är perfekt läsning nu på hösten när det börjar bli mörkare ute. De går att hitta i nätbokhandlar. Dessutom är hans webbplats är väl värd ett besök.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Intensiva skräcknoveller
Taggar:                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *