Tre gånger började jag läsa Den engelska flickan, och tre gånger slutade jag en bit in i berättelsen. Nu ger jag upp, jag har gett den tillräckligt många chanser. Men det tar emot, jag brukar älska Katherine Webbs böcker.

Den engelska flickan av Katherine Webb. Historiska media, 2018.

Joan, en nybliven arkeolog, har fått sin barndomsdröm uppfylld. Hon ska göra sin livs resa till Muskat i Oman och inte bara få återse sin kära bror som är stationerad i det militära där, hon ska dessutom få träffa sin stora idol Maude Vickery, den legendariska upptäcksresanden.

Det första mötet med Maude blir inte som Joan hade föreställt sig, men hon låter sig inte nedslås. Året är 1958, hon är 26 år ung och har lämnat gråa England med sin fästman för att gräva efter antika skatter i ett fascinerande land. Men inte heller det blir som hon tänkt sig, hon får inte tillståndet som krävs för att få lov att gräva. Besvikelsen tar nästan överhanden när relationen med Maude förbättras. Och till sist visar sig resan till Oman bli den livsomvälvande upplevelse som Joan hoppats på.

Lever inte upp till mina höga förväntningar

Jag har läst flera av Katherine Webbs böcker och ett par av dem, Av en annan värld och En sång från havet, räknar jag till några av de bästa böckerna jag har läst  någonsin. Så den första gången jag gav upp läsningen av Den engelska flickan skylde jag på att det var fel i tiden, att jag inte var i rätt sinnestämning. Andra gången tänkte jag att det var för nära första läsningen. Men nu, när jag precis har gett upp den för en tredje gång efter att ha tvingat mig igenom en längre bit, inser jag att jag inte tycker om den här boken.

Den är långrandig. Hundra sidor in känns det som om jag fortfarande väntar på att själva storyn ska komma igång. Det som jag framförallt har problem med, dock, är att jag inte är förtjust i hjältinnan, huvudkaraktären Joan. Jag påminner mig om att berättelsen utspelar sig under 1950-talet och att kvinnans förutsättningar var en helt annan då än vad det är idag, och att jag upplever Joan som något svag och flimsig egentligen är Webbs förmåga att fånga och skildra tidsandan.

Mer av Katherine Webb

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Inte den bästa av Katherine Webbs böcker: Den engelska flickan
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *