PENSIONATET VID VÄRLDENS ÄNDE
Camilla Davidsson
Baldh by Bladh, 2015
ISBN: 978-91-87371-64-6

Recensent: Andrea Zackrisson

Pensionatet-vid-varldens-andePensionatet vid vägens ände är uppföljaren till Camilla Davidssons fina debut Under Vintergatans alla stjärnor – en intelligent feel good med ett budskap som jag bar med mig länge. I del två i serien om Emma är hon tillbaka i Stockholm efter pilgrimsvandringen längs Caminon. Den långa vandringen var en omvälvande upplevelse och när hon kommer tillbaka till Sverige har hon lovat sig själv att inte falla tillbaka i gamla mönster, de som fick henne att må så dåligt. Hon blir snart anställd på ett väletablerat internationellt företag. Ett drömjobb för många, men Emma är snart tillbaka i sina osunda rutiner och det dröjer inte länge förrän hon befinner sig på sin själsliga botten ännu en gång.

För att bryta med jobbet och försöka hitta tillbaka till känslan som Caminon gav henne, tar hon en lång semester och hyr en liten stuga på Fårö, Gotland. De vackra stränderna, dagarna som blir ett och de sympatiska människorna hon möter där kan bli hennes räddning. Men kommer Emma klara av att göra de val som krävs för att förändra sina gamla vanor?

Det här är en av de böcker som jag har längtat mest efter i år. Jag föll pladask för första boken i serien om Emma, Under Vintergatans alla stjärnor, som jag blev väldigt inspirerad av. Detta är inte bara välskrivna böcker med bra flyt i språket och berättelsen, de ger också en stund för eftertanke. Precis som första boken gav även Pensionatet vid världens ände mig en boozt av energi och en välbehövlig påminnelse om hur viktigt det är att stanna upp och fundera över vad som jag mår bra, eller inte bra, av. Efter att ha läst Davidssons böcker vill jag både pröva något nytt som bryter vardagen och ger mig nya upplevelser, samtidigt som jag funderar på vad det är som ger mig energi i vardagen.

Det är lätt att tycka om Emma, trots alla hennes brister. Jag kan identifiera mig med henne. För mig, en Fröken Duktig som det kallas i boken, finns det mycket att lära av den här boken. Jag får känslan av att mycket av det som beskrivs i romanen är självupplevt, vilket ger mig ett stort förtroende för Davidsson och det budskap hon vill förmedla. Ja, jag vågar ta till mig och lära av hennes ”misstag” för att själv inte hamna där, i utbrändhetens mörker.

Pensionatet vid världens ände är en fin, välskriven bok om att prioritera rätt saker i livet: sig själv.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Inspirerande feel good från storstadspulsen till lugnet på Fårö
Taggar:                                             

3 reaktion på “Inspirerande feel good från storstadspulsen till lugnet på Fårö

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *