augustpriset_badge_2015Ikväll delas Augustpriset ut. Det är ett pris som delas ut i flera kategorier. Vi på Bibliophilia har varit ambassadörer för facklitteraturen och Lilla Augustpriset. Som uppvärmning inför kvällen avslöjar vi vilka vi tycker ska vinna i kategorin Årets svenska facklitterära bok.

Marikas motivering:

Som uppladdning inför Augustpriset har jag läst tre mycket intressanta böcker som är nominerade i kategorin Årets svenska fackbok:

Böckerna visade sig ha ett gemensamt tema. De handlar om stigmatiserade grupper; narkomaner, homosexuella män, sinnessjuka kvinnor. Alla tre sakfrågorna är intressanta och böckerna är välskrivna och upplysande.

Min favorit till priset är dock Lintons bok Knark. Medan samhället har utvecklats och synen på homosexuella och sinnessjuka därmed förändrats, kan samma sak inte sägas om svensk narkotikapolitik. Svensk narkotikapolitik är ett högaktuellt ämne som fortfarande omges av tabun. En öppensinnad och offentlig diskussion måste upp till ytan. Lintons initierade och logiskt upplagda bok är en bra början.

Andreas motivering:

Bland de nominerade böckerna tog jag hand om dem med historisk inriktning. Jag har läst:

Av dessa tycker jag bäst om Käraste Herman. Den beskriver både en mans livsverk samtidig som det speglar en tid i den svenska historien som vi helst inte vill låtsas om.

/Andrea

Inför kvällens Augustpris

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *