Bokmässans fyra dagar är späckade med intressanta föreläsningar och seminarier. I fyra inlägg kommer jag att lista de seminarier som jag skulle vilja gå på. Det blir en blandning mellan sådant som intresserar mig privat och sådant som intresserar mig i mitt yrke. Först ut är torsdagen: så här skulle mitt schema se ut om jag hade haft tid att gå på seminarier hela dagen.

10.00 – 10.20: Paret Ajvides absurda värld
Ett samtal om det absurda och det övernaturliga, med författarparet John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide, aktuella med bilderboken Sulky och Bebbe.

10.30 – 10.50: E-plikt, digitala samlingar och framtida forskning
Hur samlar och bevarar vi dagens digitala producerade material? Hur arbetar minnesinstitutionerna med frågor kring autenticitet och hur tänker man sig säkra de digitala samlingarna för framtida åtkomst?

11.00 – 11.45: Lusten att skapa och lusten att läsa
Allt oftare rapporteras att ungdomar läser mindre och under allt större motstånd. Hur fångas ungdomars intresse och hur tar vi tillvara skaparlust och engagemang? Kan läsningen kopplas till lusten att skapa i andra medier?

12.00 – 12.45: Borta bra, men hemma bäst?
Varför väljer vi närproducerat även när det gäller litteratur? Är utländska böcker svårlästa eller främmande? Är det krångligare att leta sig fram? Förläggare med översatt litteratur som specialitet ger oss en orienteringstur i vad som är spännande med det utländska och vilket utbud som finns, men ger oss även en inblick i vad förläggarna själva väljer bort eftersom det inte passar svenska läsare.

13.00 – 13.20: Sprickor i väven
Verkligheten är inte en utan flera, dolda för oss i tid och rum. Cannie Möllers och Finn Zetterholms böcker rör sig i gränslandet mellan dessa världar som belyser magisk realism: hemliga förbindelser och dörrar som öppnar sig mot det oväntade.

14.00 – 14.20: Från skrivrecension till skönlitteratur – tonåringars väg in i läsandet
Hur kan skolan använda nya medieformer för att locka unga att läsa? Författarna och journalisterna Karolina Ramqvist och Stephan Mendel-Enk samtalar med litteraturpedagogen Åsa Lundholm om hiphop, sportkrönikor och Youtube som ingångar till skönlitteraturen.

14.30 – 14.50: Vikingatidens härskare
Bilden av vikingatidens härskare som vilda krigare leverne kvar. Men verkligheten såg annorlunda ut. Arkeologen och författare. Anna Lilhammer berättar om nya fynd – bland annat de kvinnliga härskarnas spektakulära gravar.

15.30 – 15.50: Kalla kårar. Hur blir det övernaturliga naturligt?
Spökskildringar och mysrysare ökar stadigt i popularitet. Ingelin Angerborn och Mårten Sandéns senaste böcker präglas av gåtfull stämning och framkallar rysningar längd ryggraden. Här möts de i ett samtal om influenser och om hur man får till ett trovärdigt möte mellan det vardagsrealistiska och det övernaturliga.

16.00 – 16.45: Sociala medier och bokens framtid
Läsande har länge varit en solitär upplevelse och läsaren har varit ensam med textupplevelsen – kommunikation sker efter läsandet. De senaste årens teknikutveckling håller på att radikalt förändra lösandets former. Genom läsplattor och sociala medier kan läsaren sprida sin upplevelse och uppleva andras upplevelser av texten medan hon läser. Bibliotekens uppgifter förändras – hur kommer boken, läsandet och läsupplevelsen att förändras genom de nya ”bokteknikerna”?

Inför bokmässan: torsdagens seminarier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *