Jag fortsätter med min lilla serier om vilka av Bokmässans seminarier som jag tycker låter extra intressanta. Här kommer fredagens:

9.30 – 9.50: Facklitteraturen och det offentliga samtalet
Det är i facklitteraturen som den intressantaste samhällsdiskussionen förs med dagstidningarna recenserar allt färre böcker. Vad beror denna utveckling på och vilka konsekvenser får den? Respons chefredaktör samtalar med SvD:s tidigare kulturchef och Daidalos chefredaktör.

10.00 – 10.45: Digitalisering – är det verkligen så enkelt?
Digitalisering av vårt kulturarv är det bästa sättet att tillgängliggöra och bevara materialet. Men varför är det så svårt att tillgängliggöra det? Varför är det så dyrt? Och vem ska stå för kostnaderna? Ett samtal om de stora utmaningarna och hindren mot att digitalisera vårt kulturarv.

11.30 – 11.50: Mord på Västgöta universitet
Kristina Appelqvist är aktuell med den fjärde pusseldeckaren om rektor Emma Lundgren och kommissarie Filip Alexandersson. Hon samtalar med Sigbrit Franke, f d universitetskansler och rektor vid Umeå universitet, om gåtor och intriger i universitetsmiljö.

12.30 – 12.50: Indiens myllrande historia
Sören Wibeck är en känd radioröst från P1:s Människor och tro. Men också en van världsresenär. Nu kommer hans Indiens historia – en myllrande historia, kryddad med författarens intryck från detta jätteland.

13.00 – 13.20: Svenska skönlitteratur i världen
Vilka är de mest översatta författarna och genrerna? Vilken är Sveriges plats i världslitteraturen? Man diskuterar Suecana – utomlands utgiven litteratur med svensk anknytning – ett viktigt material för litteraturforskningen.

13.30 – 13.50: Kroppar bortom normen
Mattias Hagberg, aktuell med romanen Rekviem för en vanskapt, och Mikael Lundahl, idéhistoriker och författare till flera böcker om postkolonialism och rasism, samtalar om hur föreställningar om kroppslig normalitet hänger samman med makt och förtryck.

14.30 – 14.50: Serier i undervisningen
Kan serier vara ett recept mot den kraftigt försämrade läsförståelsen bland barn och ungdomar? Kan serier väcka läslust, tjäna som en inkörsport till litteraturen och kanske till och med användas i skolundervisningen?

15.00 – 15.20: På stort Alvar
Johan Theorin som satt Öland på den svenska spänningskartan är åter tillbaka på de sägenomspunna ön. Här samtalar han med sin förläggare om den öländska berättartraditionen, om kusliga hundar, mordiska svanar och döende arkeologer.

16.00 – 16.20: Digitala verktyg och sociala medier i undervisningen – hur funkar det?
Christina Löfving, författare toch ”it-mamman” på nätet, talar om digitala verktyg och sociala medier, samt hur de kan användas för att skapa en relevant skola utifrån Lgr 11.

Inför bokmässan: fredagens seminarier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *