Centrum för lättläst producerar böcker, nyheter i tidning och på webb och samhällsinformation, och de arbetar för att stimulera diskussionen kring lättläst och lättillgängligt. De är till för dem som har svårt att läsa eller de som vill lära sig svenska. Inom Centrum för lättläst ingår bland annat nyhetstidningen 8 SIDOR och LL-förlaget. 8 SIDOR är en nyhetstidning på lättläst svenska: meningarna är korta och det finns inga svåra eller ovanliga ord. LL-förlaget ger ut lättlästa böcker för unga och vuxna. Ett lättläst språk från LL-förlaget har ett tydligt innehåll, är korrekt och vardagligt och böckerna är ofta illustrerade.

Bokmässan i Göteborg är en viktig del av verksamheterna för både 8 SIDOR och LL-förlagets.

– Det är viktigt att möta våra läsare och de som arbetar tillsammans med våra läsare. Tidningsredaktionen vill alltid ha synpunkter på hur tidningen kan bli bättre, idéer och uppslag och dem möter man bäst genom att träffa engagerade människor, säger Malin Crona, chefredaktör på 8 SIDOR.

Även för LL-förlaget är mötet med läsarna viktigt, och så även förmedlarna.

– LL-förlaget är beroende av förmedlare som bibliotekarie, pedagoger med flera eftersom våra läsare inte söker sig till litteratur naturligt. Utbytet mellan olika erfarenheter är ovärderligt för oss och hjälper oss att utveckla de lättlästa böckerna så att vi kan erbjuda det allra bästa på marknaden, säger Laura Mendez Edkvist, förlagschef vid LL-förlaget.

Mycket på gång i montern

I Centrum för lättlästs monter, där både LL-förlaget och 8 SIDOR kommer att stå, kan besökarna ta del av deras utgivning, ställa frågor kring böckerna och tidningen och möta flera av deras skribenter.

– Vår monter kan man besöka även om man inte själv har lässvårigheter. Nu för tiden känner man alltid någon som har det motigt med läsningen: det kan vara ett syskonbarn med dyslexi, eller en gammelmoster med en demenssjukdom som kan få glädje av litteratur som inte är alltför svår att ta till sig språkligt, säger Laura.

– Vi har miniseminarier med Mats Wänblad, Cecilia Davidsson och Bengt Fredrikson. Dessutom talar författaren Jesper Bohm (nominerad till årets Slangbellan för Du borde vara här) på Litteraturscenen. Journalisten Helena Källgren samtalar med polismannen Wahan Akman på Barnens torg utifrån hennes bok Hitta din väg. Dessutom berättar David Lagercrantz om arbetet med att skriva Jag är Zlatan Ibrahimovic på Kultur i Väst, fortsätter hon.

8 SIDOR kommer att ha en rykande färsk bilaga levererad till mässan, som man kan ta del av i montern.

– Den handlar om att det är två år kvar till nästa val och ger en lättläst överblick vad som har hänt sedan valet 2010 och vad vi har att vänta fram till år 2014, säger Malin.

Spännande böcker från LL-förlaget

Biografin om Zlatan, förlagets lättlästa version återberättad av Mats Wänblad. Har redan sålt rekordstort även i den lättlästa versionen.

En lätt pocket, en serie noveller.
Faktaböckerna Titanic – katastrofen och Fira året runt.
Ungdomsböckerna av Ritta Jacobson och Boel Werner.

Inför bokmässan: Centrum för lättläst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *