Bittert_arvNär den tolvhundra sidor långa romanen En lämplig ung man av Vikram Seth kom ut på 90-talet blev jag helt fascinerad av den. Denna okända värld med främmande traditioner, religioner och politik på liv och död, fängslade mig. Vikram Seth hade samma förmåga som Colleen McCullough i hennes böcker om Romartiden; att skapa karaktärer man bryr sig om och som har samma bekymmer och glädjeämnen som vem som helst och genom dem skissa upp hur samhället fungerar.

Då och då har jag stött på andra författare från Indien som klarar att berätta om denna värld så att det blir förståeligt för en helt utanförstående. De som klarar det är ofta emigranter vilka har en fot i varje läger och kan se skillnader och likheter mellan kulturerna. Nu senast hände det med Rohinton Mistrys roman En familjeangelägenhet.

Eftersom Indien fascinerar mig med den mångfald som finns där och på grund av olikheterna till mitt eget liv planerar jag därför att ge mig själv en liten läsutmaning och att under året läsa åtminstone tre böcker av indiska författare.

Om det finns fler än jag som är intresserade kommer här några lästips:

Aravind Adiga – Den vita tigern
Salman Rushdie – Morens sista suck
Kiran Desai – Bittert arv
Arundhati Roy – De små tingens gud
Jhumpa Lahiri – Sankmark
Chetan Bhagat – One night at the call centre

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Indien – författartips

4 reaktion på “Indien – författartips

  • 03/04/2015 kl. 15:39
   Permalänk

   Det var jättebra tips, jag blev sugen på flera av dem.

   /Andrea

   Svar
  • 03/04/2015 kl. 15:38
   Permalänk

   Tack för tipset! Vi hade aldrig hört talas om Anita Nairs.

   /Andrea och Marika

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *